Zoutzoet, fascinerend verhaal

Algemeen
Na de film Zoutzoet, wordt aanstaande zaterdagmiddag 17 juni om drie uur het licht historische boek Zoutzoet gepresenteerd in Talma Haven. Aan het boek hebben dertig Urker ooggetuigen meegewerkt. Ze vertellen openhartig over hun leven voor en na de inpoldering.

Zout wordt zoet en Urk is voorgoed eiland af. ‘De dag begint zoals iedere andere dag: met het opkomen van de zon boven de Zuiderzee ter hoogte van Schokland. Op dit vroege uur bewijst niets dat vandaag een alles beslissend moment voor het ruim duizend jaar oude eiland Urk zal plaatsvinden.’ Zo begint het fascinerende verhaal van de inpoldering van Urk in het boek Zoutzoet.
Al snel na de inpoldering blijkt dat Urk wordt beschouwd als een ‘probleem’ en bewust gemarginaliseerd. Plannen liggen klaar om de helft van de bevolking naar elders te laten verhuizen, en het oude dorp af te breken.
De schrijvers Juriaan Brouwer en Lucia de Vries vertellen in Zoutzoet het gebeuren door de ogen van getuigen. Nog niet eerder gepubliceerd archiefmateriaal vormt de basis van het onderzoek. Het boek is geïllustreerd met prachtige historische zwart-wit foto’s. Zaterdagochtend signeren de vier oudste geïnterviewden boeken bij Boekhandel Koster.