CDA wil weekendtarief voor watersporters

Algemeen
Havenmeesters die op zondag langs watersporters gaan om havengeld te innen. Dat kan niet op Urk. Daarover is de politiek het roerend eens. Maar als er nu eens op zaterdag een speciaal weekendtarief gerekend wordt?

In de vergadering van Commissie 1 werden dinsdagavond de voors en tegens tegen elkaar afgezet. Een discussie met principiële elementen en dus met uiteenlopende meningen. Tiemen Hakvoort (CDA) gooide het balletje van het weekendtarief op. Wethouder Johannes Koffeman vond het maar een gekunstelde manier om toch tarieven voor de zondag te kunnen innen: ,,Principes mogen wat mij betreft geld kosten.” Volgens Hakvoort hoefde zijn voorstel die principes niet in de wielen te rijden: ,,Het gaat er toch om dat we op zondag geen personeel willen inzetten?” De wethouder bleef het antwoord daarop schuldig en zegde toe de zaak nog eens in collegeverband aan te zullen kaarten.
Louw van der Zwan (SGP) nam op die collegediscussie alvast een voorschot door duidelijk te stellen dat zijn partij tegen een weekendtarief is: ,,Wij willen op zondag niet verdienen aan toeristen.” Hakvoort trok daarop de vergelijking met het gebruik van gas, licht en water op zondag: ,,Daar betaal je toch ook voor?”
Jannie Snoek (Unie Gemeentebelangen) deed de laatste duit in het zakje door te stellen dat een al te principiële houding ook averechts kan werken: ,,Dat wij geen havengeld innen heeft een aanzuigende werking op watersporters. We willen toch ook niet dat de rustdag juist de drukste dag van de week wordt?”