Daan en Stella Balk met hun zoons Bart, Wiebe en Joep. De mannen sloegen met vereende krachten de eerste paal de grond in.
Daan en Stella Balk met hun zoons Bart, Wiebe en Joep. De mannen sloegen met vereende krachten de eerste paal de grond in. Foto:

Scheepswerf Balk concentreert werk op Urk

Algemeen
De nieuwe hal van Scheepswerf Balk moet volgend jaar februari echt helemaal klaar zijn. Maar in oktober worden de eerste twee schepen er al in gezet. ,,Dan moet de zaak dus wind- en waterdicht zijn”, is de logische constatering van directeur Daan Balk.

Het gaat Scheepswerf Balk dus kennelijk voor de wind. Het bedrijf haalt regelmatig mooie orders binnen, vaak in de luxe jachtbouw. Om meer klanten te kunnen bedienen is vorige week gestart met de bouw van een nieuwe hal, naast de bestaande. Donderdagmiddag sloeg Daan Balk samen met zijn zoons Bart, Wiebe en Joep de eerste paal voor het complex. ,,Met een hal ben je minder tijd kwijt aan het in- en uitrijden van materieel. Je kan je tijd dus efficiënter benutten. Bovendien is het voor de kwaliteit van je werk ook een voordeel om overdekt te kunnen werken.”

De huidige buitencapaciteit blijft straks wel gewoon intact. ,,Daar willen we onze klanten uit de visserij, de bruine vloot, de sleepvaart en de natte aannemerij blijven bedienen. We hebben een aantal vaste klanten en die willen we beslist niet kwijt. Dat geldt ook voor de visserij. Door de huidige brandstofproblematiek stellen veel reders het onderhoud aan hun schepen uit en is het dus rustig. Maar we blijven kotters met open armen ontvangen.” De eerste schepen die in de nieuwe hal worden drooggezet zijn een patrouillevaartuig van de Kustwacht en de Dardanella, een privéjacht dat al eerder te gast was bij Balk. ,,Verder zijn we nog bezig met het binnenhalen van een mooie order. Maar dat hangt nog”, kijkt Balk vooruit.

De uitbreiding van het aantal overdekte vierkante meters scheepswerf gaat naar verwachting ook tot meer werkgelegenheid leiden: ,,Als er meer orders komen moet het personeelsbestand groeien. We werken nu met 25 man op Urk. Daar komen straks de vijftien man uit Elburg nog bij, want we gaan het werk voor het overgrote deel concentreren op Urk. De werf in Elburg zal straks alleen nog gebruikt worden als we het hier te druk hebben.”

Burgemeester Jaap Kroon was ook getuige van het slaan van de eerste paal. Hij vertelde blij te zijn met Balk: ,,De visserij is uiteraard erg belangrijk voor Urk. Maar daarnaast zijn andere activiteiten, zoals scheepsbouw minstens zo belangrijk.”