In 2005 kwam het plan Fa'rus opnieuw in beeld tijdens de presentatie van het Masterplan 'Hart van Urk'.
In 2005 kwam het plan Fa'rus opnieuw in beeld tijdens de presentatie van het Masterplan 'Hart van Urk'.

Meerderheid raad voor wonen op haven

Algemeen

Geen enkele partij is blij met het idee van wonen op de haven, omdat daarmee de functie van de werkhaven bedreigd zou worden. Toch stemden het CDA, ChristenUnie en UnieGemeentebelangen in met het voorstel van het college van B en W. Volgens de woordvoerders van de partijen kon men er eigenlijk niet langer omheen, in het kader van een snelle realisatie van het plan van Fa’rus op de haven.

Vooral voor de ChristenUnie was het een bittere pil, aangezien die partij bij monde van fractievoorzitter Albert Woord bijna twee jaar geleden absoluut niet wilde weten van wonen aan de zijde van de werkhaven en er een streep werd gezet door het plan van Fa’rus. Jannie Snoek van Unie Gemeentebelangen vond dan ook dat de partij door nu ‘ja’ te zeggen, het boetekleed had aangetrokken, al wilde CU’er Jacob Kramer daar niets van weten. Volgens Kramer was het uitspreken van een veto over eventuele woningen, op dat moment het innemen van een ‘onderhandelingspositie’. Ook stelde hij dat het compromis van werk-woningen op de haven voor de CU het hoogst haalbare was.

Het CDA wilde vooral snel vooruit en een nieuw begin maken. ,,Wij kunnen leven met dit voorstel’’, was de reactie van fractievoorzitter Tiemen Hakvoort.

Unie Gemeentebelangen zette de nodige vraagtekens bij het voorstel, zo wilde Jannie Snoek heel graag meer weten over de financiële consequenties voor de gemeente. Wethouder Johannes Koffeman kon haar echter niet zo veel vertellen: ,,Daar moeten we nog over onderhandelen met Fa’rus.’’

Volgens de SGP was het voorstel van B en W ‘prachtig’, maar had het allemaal twee jaar eerder uitgevoerd kunnen worden. Toen was er ook sprake van wonen op de haven, maar werd dit van de hand gewezen door de gemeenteraad. Albert Pieter Hakvoort was in die tijd wethouder en vroeg zich nu als raadslid af wat het verschil was ‘tussen wonen en wonen’. ,,Toen waren huizen op de haven niet bespreekbaar en nu kan het ineens wel. Dit kost de gemeenschap geld en daarom zijn we tegen het voorstel.’’

Een unaniem ‘ja’ zat er niet in voor wethouder Johannes Koffeman, maar dankzij het CDA, de ChristenUnie en Unie Gemeentebelangen werd in meerderheid ingestemd met het voorstel. Al hield UG een slag om de arm, als later zou blijken dat de kosten voor de gemeente veel hoger uitvallen, trekt de partij haar steun weer in. Met het akkoord van de raad hoopt Koffeman zo snel mogelijk een bestemmingsplan klaar te maken en de financiële onderhandelingen met Fa’rus te hervatten. Het college maakte duidelijk dat de omstreden intententie-overeenkomst met Fa’rus uitgangspunt is. De overeenkomst werd twee jaar terug ondertekend door loco-burgemeester A.P. Hakvoort zonder deze eerst aan de raad ter inzage te leggen. In de overeenkomst staat dat de zwaardere milieu-eisen ten laste komen van de opbrengst van het plan, ondanks dat de raad eerder al had besloten dat deze voor rekening van de projektontwikkelaar zijn. Wat de unieke locatie op de haven uiteindelijk oplevert is nog onduidelijk. ,,We zullen wat zaken tegenover elkaar weg kunnen strepen en dan kijken we wat er uiteindelijk uitkomt”, aldus wethouder Koffeman in een reactie.

Voordat er een eerste paal op het haventerrein geslagen wordt, zal het waarschijnlijk medio 2009 zijn.

Burgemeester Jaap Kroon gaf de betrokken partijen nog wel even een compliment voor het verder helpen van de besluitvorming rond de haven: ,,Ik heb bewondering voor de moed van de raad. Dit doet me deugd.’’

Er ligt weer een nieuw plan voor de invulling van de locatie voormalige visafslag. De gemeenteraad heeft afgelopen donderdagavond, met een meerderheid van stemmen, ingestemd met een het voorstel van B en W, dat tot stand was gekomen na overhandelen met projectontwikkelaar Fa‘rus. De eerder geplande woningen aan de oostzijde zijn vervangen door zes werk-woningen aan de oostzijde van de haven, met zicht op Scheepswerf Balk. Werk-woningen drukken minder zwaar op de milieuregels voor omliggende bedrijven en het werken in de haven en dat gaf de doorslag.