Op de foto Lucas Hessel de Vries, Auke van Slooten, Doeke Faber (Productschap), Alisha Romkes, Rein Korf (Noordzee Urk), Teun van den Berg en Klaas Jan de Vries.
Op de foto Lucas Hessel de Vries, Auke van Slooten, Doeke Faber (Productschap), Alisha Romkes, Rein Korf (Noordzee Urk), Teun van den Berg en Klaas Jan de Vries.

Recordopbrengst eerste kistje meischol

Algemeen

Met stijgend ongeloof zaten de Urker viskopers afgelopen maandagochtend in de mijnzaal van de visafslag. Een kistje van twintig kilo met de eerste meischol ging onder de hamer voor het goede doel. Na meer dan een uur bieden stond het ongelofelijke bedrag van 116.000 euro op de klok. Het bleef steeds spannend, met name tussen Dayseaday en Rodé Vis, maar Noordzee International/Noordzee Urk werd uiteindelijk de laatste, winnende bieder.

De opbrengst van de veiling was bestemd voor KiKa (Kinderen Kankervrij). De organisatie van de Urker Visserijdagen wilde met het inzamelen van een mooi bedrag de Visserijweek op geslaagde wijze aftrappen. Dat het zo’n spectaculair bedrag zou worden, had niemand durven dromen.

Doeke Faber, voorzitter van het Productschap Vis, was uitgenodigd als veilingmeester voor de Amerikaanse veiling. Na het vaststellen van een startbedrag van 2.775 euro door de thuiskopers, ging het bieden van start. Een gevarieerd gezelschap van met name Urker ondernemers, vishandelaren als Dayseaday en Noordzee Urk, zalmrokerij Rodé Vis, maar ook accountantskantoren Profinis en GIBO Groep, de ABN AMRO Bank, bouwbedrijf Waddenbouw Bouwgroep en natuurlijk ook Visveiling Urk, Efice, PO Urk, Vereniging van Vishandelaren Urk boden allemaal voor het goede doel. Ieder bedrijf betaalt alleen voor wat ze bij-bieden, zodat alle bieders een deel betalen van het verkoopbedrag.

In het begin werd er steeds met 100 euro geboden, maar al snel werd dat 200 euro. Rodé Vis en Dayseaday voerden het bedrag flink op, door steeds over elkaars bod te gaan. Al snel stond de stand op 50.000 euro en dat terwijl de organisatie uitging van een bedrag rond de 10.000 euro. Daarmee was echter nog geen eind gekomen aan het bieden, de ondernemers wilden niet voor elkaar onder doen en bleven hun bordje hoog houden. Met 500 euro per keer ging het nog tussen een paar grote spelers, Rodé Vis, Noordzee Urk en Dayseaday.

Ook de gemeente Urk, bij monde van visserijwethouder Ben Visser, deed een duit in het zakje door, bij een stand van 93.7000, het bedrag aan te vullen tot 100.000 euro. Het bieden ging omhoog met 1000 euro per keer en uiteindelijk stopte de teller bij 116.000 euro. Daarmee werd ook de opbrengst van de landelijke veiling van het eerste vaatje haring ruimschoots voorbijgestreefd. Een gigantisch bedrag, dat binnengehaald is met dank aan een klein groepje Urker ondernemers.

De 8-jarige Alisha Romkes mocht de cheque symbolisch in ontvangst nemen voor KiKa. Bij het dochtertje van Jurie en Sjoukje Romkes werd toen ze 8 maanden oud was een hersentumor geconstateerd. Ze werd geopereerd en moest daarna een jaar lang chemotherapie ondergaan.