Jan van Sark (certificeerder Moody Marine), Kees Lankester (MSC), Louwe de Boer (zoon van Kees), Louwe de Boer (van Henk), Commissaris van de Koningin Leen Verbeek, Kees de Boer en Andries de Boer (van Wim).
Jan van Sark (certificeerder Moody Marine), Kees Lankester (MSC), Louwe de Boer (zoon van Kees), Louwe de Boer (van Henk), Commissaris van de Koningin Leen Verbeek, Kees de Boer en Andries de Boer (van Wim).

‘MSC wordt een voorwaarde om te vangen’

Algemeen

Directeur Kees de Boer noemde het een mijlpaal voor de Osprey Group, het bedrijf van hem, zijn broers Wim en Henk en hun zoons. De schol die de vier twinriggers van deze rederij vangen, mag nu voorzien worden van het MSC-label.

Het eerste mandje MSC-schol werd vrijdagmiddag overhandigd aan Leen Verbeek, Commissaris van de Koningin. Die zei dat de certificering en logische stap is. ,,De toekomst ligt in de kwaliteit. En het begrip ‘Urk’ moet in de supermarkt een handelswaarde krijgen.” Hij riep op verder te gaan op de ingeslagen weg.

Kees Lankester, bestuurslid van het MSC, voorspelde dat het keurmerk in de toekomst niet een plus zal zijn, maar een voorwaarde om te vangen. ,,De Boer heeft dat als een van de eersten gezien.”
Reder Kees de Boer vertelde dat twee jaar geleden de stap naar certificering werd gezet omdat de scholmarkt in een neerwaartse spiraal zit. ,,Terwijl er voor MSC-schol wel degelijk markt is.” Met name in het buitenland betalen klanten vaak graag wat meer voor vis met een keurmerk. ,,Maar we zijn er nu niet”, zei De Boer. Hij legde uit dat naast het keurmerk, dat aangeeft dat de vis duurzaam is gevangen, er ook een slag gemaakt zal worden op het gebied van kwaliteit: ,,Kortere trekken. Dertig in plaats van veertig kilo per kist en een een geborgde koelketen van nul tot twee graden.”
Yvonne Baarssen gaat de vis van de H 426 ‘Neeltje’, PW 447 ‘Louwe Senior’, H 357 ‘Good Hope’ en E 104 ‘Ansgar’ vermarkten. De Boer: ,,Zij is daar zeer ervaren in en wij zijn vissermannen en willen dat graag blijven.” Osprey Group wil ook voor schar en tongschar het MSC-label binnenhalen.
Eerder verdiende de Ekofish Group, geleid door Louwe de Boer, een oomzegger van Keesde Boer, al het MSC-label. Rond de tien procent van de in de Noordzee gevangen schol valt nu onder dat keurmerk. De schol die In de wintermaanden gevangen wordt, mag trouwens niet als MSC-schol verkocht worden. Wethouder Ben Visser feliciteerde de vissers ook van harte. Hij stond stil bij de geschiedenis van het geslacht De Boer. ,,Vader Louwe fietste langs de hele kust op zoek naar een geschikt kottertje. Pionieren zit deze familie in het bloed. Dat blijkt ook nu weer.”