Dader krijgt hoogste straf opgelegd

Algemeen

Volgens de rechtbank is bewezen dat Dirk Post op 18 november 2009 met voorbedachten rade om het leven is gebracht door Jaap van der H. De dader kreeg vandaag de hoogste straf opgelegd: een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Dit was ook de eis van het OM. De twee medeverdachten zijn vrijgesproken.

Volgens de rechter was het ‘doorvertellen van een geheim’ het motief van Jaap om Dirk te doden. Dit geheim was dat Jaap aan geesten oproepen en glaasje draaien had gedaan. Dirk zou dit doorverteld hebben aan een vriend van Jaap. Jaap was daarop woedend geworden en kondigde bij verschillende jongens aan dat hij Dirk om het leven zou brengen.

Jaap, Dirk en de twee medeverdachten gingen op 18 november 2009 naar het Urkerbos. Dirk rekende Jaap volgens de rechtbank tot zijn vriendenkring en was in de veronderstelling dat ze een hut zouden bekijken. Jaap had de andere twee jongens gezegd dat hij Dirk om het leven zou brengen, maar zij beschouwden dat als een ‘slechte grap’ en ‘stoere praat’.

Jaap stelde voor om ergens te gaan zitten en daar geesten op te roepen. Daar was niemand van de jongens voor in. Toen hij even later een mes tevoorschijn haalde en daarmee in de buurt kwam van Dirk Post, renden de twee medeverdachten hevig geschrokken weg.

Dirk Post werd later dood aangetroffen in het Urkerbos. Hij was met 47 messteken om het leven gebracht. ,,Zowel vooraf als tijdens zijn daad had Jaap over zijn handelen na kunnen denken, vandaar dat hij gehandeld heeft met voorbedachte rade en niet in een uitbarsting van woede”, aldus de rechter.

Vrijspraak twee medeverdachten

Uit onderzoek blijkt dat Jaap van der H. lijdt aan een ernstige ontwikkelingsstoornis, een beginsel van schizofrenie en kort na zijn aanhouding zijn psychotische verschijnselen vastgesteld, aldus de rechtbank. Blijvend behandelen is volgens de rechtbank daarom noodzakelijk. Dit gaat plaatsvinden in de optimaal beveiligde jeugdinrichting Rentray in Lelystad.

De twee medeverdachten zijn vrijgesproken. Daarover zei de rechter: ,,Zij hadden niet kunnen bevroeden dat er zoiets gruwelijks en traumatisch zou gebeuren, ondanks de aankondigingen van Jaap.”

‘Integendeel’

Volgens de rechtbank was het niet geloofwaardig dat de vier jongens op 18 november 2009 een rituele sessie hadden in het Urkerbos. De rechter: ,,Integendeel. Er is die middag niet met glaasjes gedraaid. Ook zijn door het slachtoffer geen geesten opgeroepen.” Dirk ging volgens de rechtbank onvermoed naar het Urkerbos om een hut te bekijken.