Rechtbank Lelystad.
Rechtbank Lelystad.

Brandstichters Zonnedauw krijgen werkstraf

Algemeen
De drie plaatsgenoten (19,19 en 23 jaar) die vorig jaar brand stichtten bij appartementencomplex Zonnedauw, waar onder anderen burgemeester Jaap Kroon woont, zijn veroordeeld tot werkstraffen van maximaal 240 uur. De eis om de drie de komende jaren met Koninginnedag en –nacht huisarrest te geven, werd door de rechtbank niet gevolgd.
De rechter in Lelystad legde de drie celstraffen op gelijk aan de duur van het voorarrest. De officier van justitie had 240 dagen cel, waarvan 188 voorwaardelijk, en 240 uur werkstraf geëist. Bovendien eiste hij dat de mannen de komende twee jaar op 30 april huisarrest zouden krijgen. Die eis werd niet gevolgd door de rechtbank omdat zij de kans op herhaling minimaal achtte.

De twee 19-jarige Urkers kregen beiden 240 uur werkstraf en respectievelijk 106 en 82 dagen cel, waarvan 30 dagen voorwaardelijk. Eén van de mannen liep nog in een proeftijd voor een ander feit. De voorwaardelijk opgelegde werkstraf van 20 uur voor dat feit, moet hij nu eveneens uitvoeren. De 23-jarige Urker kreeg een lagere werkstraf van 180 uur, omdat zijn rol kleiner was. Desondanks speelde hij een grote rol bij de voorbereidingen door de benzine te regelen, zo vond de rechtbank. Verder kreeg ook hij 106 dagen cel, waarvan 30 dagen voorwaardelijk.

Boete

De drie stichtten vorig jaar op 7 mei brand bij de ingang van het appartementencomplex Zonnedauw uit woede over de genomen maatregelen tijdens Koninginnenacht een week eerder. De boete die de oudste van de drie kreeg voor het rijden op een scooter met een open uitlaat, was de druppel. Hoewel de 23-jarige degene was die werd bekeurd, waren het zijn twee jongere maten die uiteindelijk de deur van Zonnedauw in brand staken.