Weerstand en Van Veldhuisen krijgen lintje

Algemeen
Bettie Weerstand-Koffeman en Jacob van Veldhuisen zijn vrijdag onderscheiden met een lintje. Ze werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Jaap Kroon reikte de twee onderscheidingen uit, naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste keer.
Bettie Weerstand-Koffeman is vanaf 1986 actief in de klederdrachtgroep ‘Urker Pracht’, en is vanaf 2006 ook voorzitter van commissie Urkerdag. Ook was ze tot 2011 vrijwilliger en bestuurslid van Stichting Buurtwerk Urk. Ook was ze actief in de werkgroep klederdracht van het museum, en bestuurslid en tweede voorzitter van Stichting Urker Botter.
 
Voor Weerstand kwam het lintje niet als een verrassing: ,,Ik kreeg vorige week een uitnodiging om aanwezig te zijn. Toen ik doorhad dat de buurvrouw er ook één kreeg, en mijn moeder – die overigens ineens niets wilde vertellen, toen viel het kwartje”, aldus de decorandus. In een dankwoord sprak ze haar bewondering over de Urker klederdracht uit: ,,Ik zou er een boek over kunnen schrijven, ook over wat ik allemaal mee maak. Zo krijg ik wel eens de vraag of ik de ‘piercings’ van mijn hulle zelf in mijn wang heb gezet.”

{youtube}7C7br79yRDI{/youtube} 

Van Veldhuisen

Jacob van Veldhuisen was tot 1996 bestuurslid van de SGP, afdeling Urk, waar hij momenteel een adviserende rol heeft. Ook was hij in 2002 voorzitter van de campagnecommissie voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ook is hij in verschillende functies betrokken geweest bij Draagt Elkanders Lasten (DEL) als bestuurslid, voorzitter en adviseur van het bestuur. Ook was hij van 1996 tot 2007 bestuurslid van het Nederlands Verbond van Uitvaartverenigingen (NVU). In deze periode is de cao voor het uitvaartwezen tot stand gekomen. Van 2004 af tot op heden is hij voorzitter van de Stichting Vermogensbeheer van de Nederlands Hervormde Gemeente in Hersteld Verband te Urk.
 
Van Veldhuisen noemde in zijn bedankspeech het krijgen van een lintje als een hele bijzondere ervaring: ,,Burgemeester, zou u mijn dank over willen brengen aan de Koningin?” Als boerenjongen uit Renswoude was het even wennen om te wonen op Urk: ,,Van mijn vriendin kreeg ik te horen ‘Ik bin een Urker, in ik bleef een Urker. As je duur willen goon, eaw je maar ien kaans’. Volgens mij is de integratie redelijk gelukt.”

Laatste lintjes

Burgemeester Kroon noemde in zijn toespraak dat het dit jaar geen ‘lintjesregen’ maar een ‘lintjesdrup’ was: ,,Vorig jaar werden er negen lintjes uitgedeeld, nu twee. Dat zegt niets over de bevolking: er zijn heel veel mensen die vandaag niet worden genoemd.” Naar alle waarschijnlijkheid zijn deze twee lintjes de laatste die de burgemeester opspeldde, aangezien hij op 1 juli dit jaar afscheid neemt. 
 
{gallery stories/foto2012/04_april/Lintjes}