Urker dames turend over zee.
Urker dames turend over zee.

Urkerdag: ons eigen feest

Algemeen
Morgen, zaterdag, staat heel het Oude Dorp en de havens in teken van Urkerdag. Urkers die zich tooien in klederdracht, tal van activiteiten en een stralend zonnetje, het belooft een geweldige dag te worden. Op diverse locaties kan men terecht voor unieke belevenissen. Een overzicht:

De Ommelebommelestien

Het belooft de verrassing van Urkerdag te worden, de duikactie van Duikclub Urk bij de Ommelebommelestien. Duikclub Urk vraagt zich al jaren af hoe het komt dat er op Urk steeds minder kinderen worden geboren. Zij hebben dan ook het plan opgevat om de voor Urk zo vruchtbare steen aan een onderzoek te onderwerpen. Zaterdagmiddag om drie uur gaan er duikers te water om de steen te onderzoeken. Dit alles wordt van commentaar voorzien door de alom bekende Jaap Bakker. Het belooft een hilarisch gebeuren te worden en dit mag je zeker niet missen. Dus om drie uur naar de Ommelebommelestien!

Botermarkt

Op de Botermarkt (bij het huis van Geert Weerstand) zijn allerlei kunstenaars aan het werk en ook kan men terecht voor antieke spullen en oude ambachten. ’s Middags kun je je hier op de foto laten zetten in Urker dracht. De mooiste foto wordt op canvasdoek gezet.

Pleintje bij Magneet

Kunstenaar Andries Hoekstra staat op het pleintje bij de Magneet en laat daar zijn schilder- en etskunsten. Bij slecht weer is de kunstenaar in de Magneet te vinden.

Urker boot

Meisjes en jonge vrouwen in klederdracht mogen gratis meevaren met de Urker boot ‘Zuiderzee’. De boot vertrekt om 14.00 uur vanuit de Urker haven. Het doel is om oude tijden te doen herleven, vroeger kwamen de meisjes die aan de wal dienden altijd met Pinksteren weer op Urk. De Urker boot meert rond kwart voor drie weer af in de haven, het zou leuk zijn als er dan veel Urker mannen en jongens op de kade staan.


Botterschuur

De commissie Urkerdag is dit jaar weer te vinden in de botterschuur naast de werf van Koffeman. Men kan genieten van diverse Urker gerechten en pruttelkoffie drinken. Wat te denken van een kommetje koolmoes of een bordje grauwe erwten? Ook is er lekkere dikkoek te koop met saus! Iedereen is er van harte welkom. In de botterschuur is ook een doorlopende presentatie te zien van de renovatie van onze Urker botter: de UK 12.

Spekbakkenrace

Op het IJsselmeer vind tussen tien en een uur voor de derde keer een spekbakken race plaats. Deze spekbakken liggen afgemeerd in de Westhaven bij het strand. Om tien uur vertrekken de schepen uit de haven, het startsein wordt om half elf gegeven. Op de Staverse Kade zijn verder tal van activiteiten te vinden, zo staan er een aantal oude scheepsmotoren te draaien, wordt er vis gebakken en gerookt, getaand en geboet.

Valerius

Valerius gaat met een groepje leden in het urker het dorp door en gaan op verschillende plekken hun muzikale geluiden laten horen. Het eerste optreden begint om half elf bij het museum en van daaruit gaan ze verschillende locaties bezoeken. Ga dus op je gehoor af en je vindt ze zelf wel!

Timmerschuur Klein Willem

De antieke timmerschuur van Klein Willem (Wijk 6-76) is deze dag ook te bezichtigen. Kijk zelf hoe het er vroeger aan toe ging. Er is iemand aanwezig die je van alles kan vertellen. Uniek dat dit stukje cultuur nog bewaard is gebleven en ook uniek dat je dit met eigen ogen mag bekijken!

Haventje van Urk

Op het terras van Het Haventje staat een groot scherm opgesteld waar doorlopend oude films van Urk worden gedraaid.

Muziekschool Urk

Optredens van de muziekschool Urk op het pleintje van Zwager.

Pleintjes

Vanaf ’s morgens een uur of elf tot ongeveer vijf uur, heerst op diverse locaties in het oude dorp en op de haven een bedrijvig en gezellig Urker sfeertje. Oude gebruiken en gewoonten zullen herleven. Waslijnen gespannen, kleren in de wastobbe, spinnen, touw- zeil, klompen, manden, hoeden maken, kinderspelletjes, enz. Wie goed zoekt en zijn neus gebruikt zal daar zeker ergens Urker lekkernijen als dikkoek, gebakken en gerookte vis of skommeldrok ontdekken.

Wie weet kom je de oude ijscokar tegen of zie je hoe tollen gemaakt worden. Ook op visserijgebied kan men zien hoe netten worden geboet en als je het netjes vraagt mag je het zelf nog wel zelf proberen ook. Niet alleen met betrekking tot de Noordzeevisserij, maar ook de IJsselmeervisserij met zijn fuiken, kistjes en want. Ook muziek en zang zullen niet ontbreken. 

- Kinderkoor ‘Klein maar Dapper’ treedt op in de IJsselmeerafslag
- Rondom de werf van Koffeman met de Stichting Urker botter
- De Botterschuur; Ut Ongerkoemen van de Urkerdag Commissie
- Rondom de Westhaven
- Leuster bij Piet Brouwer
- Pleintje van Zwager (achter ‘de kesse’)
- Vuurtoren
- Plein Bethelkerk
- Pleintjen bij Museum
- Wijk 3 bij het winkeltje van Trientje
- Pleintjen Ouwe Wilhelminaskoel.
- Pleintjen bij de Magneet
- Botermarkt
- De timmerschuur van Klein Willem, Wijk 6-76

Urkerdag wordt afgesloten met een gezamenlijk concert door het Urker Mannenkoor ‘Hallelujah’ en het Christelijk Urker Visserskoor ‘Cresendo’ in de Bethelkerk. Er is weer een mooi programma samengesteld door de koren. De toegang is gratis. Het concert begint om half zeven.