De aubade in 2013.
De aubade in 2013.

Feestelijke Oranjeweek

Algemeen
De Oranjeweek start vrijdag feestelijk met een concert van Valerius op de haven. Hoogtepunt is natuurlijk Koningsdag aanstaande zaterdag, maar ook daarna is er nog van alles te beleven.

Programma

Vrijdag 25 april
19.30 uur, Valerius geeft een concert op de haven.
20.00 uur, Struners van Zodrekt Kingsparty in de feesttent op de haven met dj Sporieverdorie, 12 t/m 16 jaar. Entree 3 euro.

Zaterdag 26 april

1.00 uur, Oranjenacht in de feesttent op de haven met diverse dj’s en een lasershow. Entree 5 euro.
5.00 tot 7.00 uur, brommerrijden. Er worden geen boetes uitgedeeld aan brommerrijders van zestien jaar en ouder, die op brommers, scooters of snorfietsers zonder uitlaat rijden, mits de rijders vooraf bij de feesttent een alcoholcontrole hebben ondergaan. De start is bij de feesttent op de haven en de rijroute leidt tot de rotonde bij de Damlaan en weer terug. Bezorgd Urk deelt tot zes uur oranjesoezen uit.
6.00 uur, ’t Jeugd gaat open voor wie wil napraten over het brommerrijden en een kopje koffie wil drinken.
9.30 uur, aubade met Valerius.
10.00 -16.00 uur, verenigingsmarkt met voor kinderen tot tien jaar een speelparadijs.
11.00 uur, karten op de haven. Kosten: vijf euro voor vijf minuten.
14.00-16.00 uur, poerwedstrijd aan Het Ruim voor jeugd tot en met vijftien jaar.
14.00-16.00 uur, zeskamp voor volwassenen.
14.30-15.30 uur, sgt. Wilson Army spektakelshow met muziek voor jong en oud.
20.00 uur, Oranjebingo in Zalencentrum Irene. De deuren gaan om zeven uur open.
20.00 uur, concert Christelijk Mannenkoor Siloam in de Bethelkerk.

Zondag 27 april
19.50 uur, zingen op de haven.

Maandag 28 april
15.00 uur, bingo voor kinderen van zes tot twaalf jaar. Kaartjes kosten twee euro en iedereen moet zelf een stift meenemen.

Burgemeester per koets naar aubade

Burgemeester Pieter van Maaren reist zaterdagmorgen tijdens Koningsdag in stijl. Hij wordt namelijk traditiegetrouw opgehaald door leden van de Orcaruiters te paard en rijdt per koets naar de aubade. De Orcaruiters hebben vooraf een verzoek om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen: ,,Fietsers, scooterrijders en automobilisten; houd rekening met de stoet en haal niet overhaast in. Graag ook niet claxonneren. Paarden zijn vluchtdieren en we willen natuurlijk geen ongelukken.’’

Gezellige Oranjebingo

Wie een hogedrukreiniger, tablet of trampoline wil winnen kan zaterdag 26 april terecht in Zalencentrum Irene. Daar wordt namelijk om acht uur ’s avonds de traditionele Oranjebingo gehouden, die vooral heel gezellig is. De zaal gaat om zeven uur open en de kosten voor vijf ronden bedragen 7,50 euro. Een extra ronde spelen kost 2 euro en meedoen aan de vleesronde 1 euro.

Zingen op de haven

De evangelisatiecommissie Zingen in de Zomer houdt zondagavond 27 april een zangdienst in de grote tent op het haventerrein. De samenzang begint om tien voor acht. Dominee Tadema verzorgt de meditatie over het thema Koningsdag en muzikale medewerking wordt verleend door Rebecca Steenbergen en Mannenkwartet Urker Zangers. Iedereen is van harte welkom.

Goedkoop winkelen

Lumme & Luppien, La Boutique, Babydroom, Zus & Zo, Picobello en KLIF18 houden vrijdag 25 en zaterdag 26 april een gezamenlijke voordeelverkoop. Wie zin heeft om voordelig te shoppen rond en op Koningsdag kan terecht in het pand op de haven tegenover Boekhandel Koster. Daar hebben de ondernemers speciaal voor deze gelegenheid hun koopjes ondergebracht.

Voel je een coureur

Wie ervan droomt om als coureur over een circuit te razen kan zaterdag het hart ophalen op het haventerrein. Dan houden Stichting Buurtwerk en De Lichtboei namelijk een kartrace. Tussen elf en vier uur kan iedereen rondjes racen. De kosten bedragen vijf euro voor vijf minuten. Een echte rallyauto van dichtbij bekijken kan ook: een raceauto van Tom Coronel komt langs en er worden leuke attenties uitgedeeld.

Oranje instuif

Stichting Buurtwerk houdt zaterdag 26 april instuif met een oranje tintje. De deuren van ’t Jeugd gaan om half acht open en de entree is vrij.

Rondgang jeugdkorps en jachthoornkorps

Het jeugdkorps van Showband Urk begint zaterdagmorgen rond acht uur te spelen en vertrekt dan voor de rondgang vanaf het Showbandhouse aan de Staartweg naar het haventerrein. Tegelijkertijd start het jachthoornkorps met spelen op de Jol in de Zeewijk en zet koers richting de haven, waar beide korpsen zich samenvoegen voor de aubade. Om zeven uur ’s avonds begint de vrolijke muziek opnieuw. Dan is er de vrije rondgang waarbij de start en het einde op het haventerrein liggen. De exacte route van de korpsen is te vinden in de Oranjegids die is uitgegeven door de Oranjestichting.