Visserijdagen
Visserijdagen

Visserijdagen staan in de startblokken

Algemeen
Met de herdenking op zaterdag en de veiling van het eerste mandje meischol, gaan de Visserijdagen al officieel van start. Maar de grootste drukte wordt uiteraard aan het einde verwacht, op Vlaggetjesdag. Na de herdenking op zaterdag, wordt in De Lounge Club de nieuwe Miss Noordzee bekendgemaakt. De uitreiking van de sjerp, door burgemeester Pieter van Maaren, is onderdeel van een avondvullend programma, met onder anderen stemkunstenaar Niek Boes.


De veiling op maandag maakt deel uit van een persdag voor de landelijke media. Doel is om pers op deze dag in contact te brengen met de visserman, zodat die zijn verhaal kan vertellen.
Dinsdag en woensdag houdt de visverwerking open huis. Plaatsgenoten én mensen van buitenaf kunnen dan zien hoe in diverse bedrijven de vis verwerkt wordt. ’s Avonds wordt de film Episode of the Sea vertoond. Deze film van een uur bevat beelden van de visserij, interviews met vissers en acteerwerk van Urk op de Planken. De entree is gratis.
Woensdag vindt de opening van het nieuwe gebouw van de maritieme en logistieke opleiding van het Berechja College plaats. De school houdt vrijdag en zaterdag open huis.
Donderdag vindt Zang op Hemelvaart plaats, voor het eerst in De Vlechttuinen.
Vrijdag houdt Visveiling Urk open huis en wordt in Oud Urk al braderie gehouden. Blue Port Urk houdt een bijeenkomst over innovatie in de sector.
Zaterdag is het Vlaggetjesdag. De haven ligt dan vol kotters. De organisatie heeft al diverse toezeggingen binnen, zowel van kleine garnalenkotters als van grote bokkers. Ook de GY 57, bekend van De Urker Vissers, zal van de partij zijn. 
In Oud Urk is er braderie en op de Westhaven staat alles in het teken van historie. Het is de bedoeling dat bij de vlootschouw ook enkele historische vissersschepen meevaren.
Op het haventerrein draait alles om vis proeven en beleven. Gasten kunnen voor een euro een gebakken scholfileetje kopen. De marine en de landmacht zijn van de partij met activiteiten, er zijn oude ambachten te bewonderen, er is een lange tafel met vele verschillende vissoorten te zien en in de IJsselmeerafslag kunnen bezoekers via een veiling vispakketten kopen. 
Op de Dormakade wordt het NK Palingroken gehouden, met tientallen rooktonnen. Eppo Vink verzorgt rondvaarten en De Zuiderzee is deze dag afgehuurd door de gemeente, die er uiteenlopende relaties op ontvangt. Er worden helikoptervluchten gehouden. ’s Ochtends komen jonge vissers uit het hele land bij elkaar op het Berechja College.
Topkok Eric van Veluwen verzorgt op de haven kookdemonstraties en begeleidt de diverse culinaire wedstrijden. Amateurkoks gaan met elkaar de strijd aan, mensen kunnen proberen om het lekkerste scholletje van Urk te stoven én er worden garnalen gepeld. De plaatselijke restaurants doen de gehele week mee aan de Visweek, waarbij mensen tegen een vaste prijs een menu kunnen bestellen.
Op deze dag is het Oude Dorp afgesloten voor autoverkeer. Bezoekers kunnen op het bedrijventerrein parkeren en worden dan met pendelbussen naar het dorp gebracht. Ze ontvangen een handzaam kaartje, waarop een plattegrond en belangrijke info vermeld staan.
De zaterdag wordt afgesloten met een spetterend vuurwerk, mogelijk gemaakt door SeaVsat.
Meer informatie: