Programma dodenherdenking donderdag 4 mei

Algemeen

Donderdag 4 mei vindt de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Voorafgaand aan deze herdenking is er een kerkdienst in de Bethelkerk. Emeritus predikant ds. Sleebos gaat deze dienst voor. De samenkomst start om zeven uur.


De 82-jarige predikant uit Assen werkte voorheen in verschillende gemeentes en was legerpredikant. Hij spreekt deze avond over het thema: de aanwezigheid van God in alle omstandigheden. ,,Ook in oorlog, bij dood of verderf, is God nabij. Het is belangrijk om te weten dat de mensen die wij tijdens deze ceremonie herdenken, niet voor niets zijn omgekomen. Zij zijn een belangrijk onderdeel van de bevrijding’’, vertelt dominee Sleebos.
Dominee Sleebos groeide op in Indië. ,,Mijn vader moest aan de dodenspoorlijn werken. Hij overleefde de oorlog en keerde weer terug naar Nederland. Ik heb als jonge jongen de oorlog heel bewust meegemaakt. Ook daarover zal ik het een en ander delen.’’

Aanvang
De samenkomst in de Bethelkerk begint om zeven uur. Aansluitend vertrekken de bezoekers in een stille tocht naar het monument om daar de herdenking bij te wonen. Deze ceremonie start om acht minuten voor acht. Een ieder is voor beide samenkomsten uitgenodigd.

Programma dodenherdenking

Een overzicht van het programma voor dodenherdenking op 4 mei:

18.00 uur                Nederlandse vlag halfstok

19.00 uur                Herdenkingsdienst in Bethelkerk

19.45 uur                Kerkklokken luiden

19.52 uur                ’Stille tocht’ naar het Verzetsmonument

19.59 uur                Het blazen van ‘Signaal Taptoe’

20.00 uur                Twee minuten stilte

20.02 uur                Spelen ‘Wilt heden nu treden’ en bloemenhulde

20.10 uur                Urker Mannenkoor ‘Hallelujah’ zingt twee liederen

20.18 uur                Toespraak burgemeester P.C. van Maaren

20.21 uur                Samenzang ‘Wilhelmus’ (couplet 1 en 6)