Afbeelding

Talma Oslolaan ‘draait’ op noodstroom

Algemeen

De opdracht van het Rijk was om het nieuwe woonzorgcomplex aan de Oslolaan gasloos te bouwen. Maar door capaciteitsproblemen bij Liander is het gebouw de komende twee jaar ook grotendeels stroomloos. Een dikke tegenvaller.

Directeur Wilfred Muller van Talma Urk kreeg pas relatief laat in het proces te horen dat er problemen zijn met de elektriciteit. ,,Als we dit eerder geweten hadden, dan hadden we misschien nog een jaar gewacht met bouwen. Nu staan we met de rug tegen de muur en de onkosten zijn voor eigen rekening.” 

Liander levert wel de stroomvoorziening voor de woningen in het complex, maar de aansluitingen voor grootverbruik kunnen voorlopig niet gerealiseerd worden. Muller: ,,Omdat we gasloos zijn, hebben we een enorme warmtepomp, die gebruikt wordt voor het verwarmen en koelen van het gebouw. Die kan voorlopig niet op het elektriciteitsnet aangesloten worden. Daarnaast komt de keuken zonder stroom te zitten en ook de vijf grote rookgasafzuigers boven op het atrium.”

Muller heeft onder andere in samenwerking met de gemeente geprobeerd de zaak te regelen: ,,Ondanks de goede medewerking van de gemeente is ook dat niet gelukt. We zijn gewoon afhankelijk van Liander en die wijst naar de capaciteitsproblemen op het stroomnet. Het wachten is op de bouw van een nieuw station bij Tollebeek en dat is naar verwachting pas eind 2023 klaar.”

Twee aggregaten worden ingezet om te zorgen dat het complex aan de Oslolaan de komende tijd toch stroom heeft. De verwachting is dat ze, inclusief diesel, voor een onvoorziene kostenpost van 350.000 euro gaan zorgen.