Beheerder Rense Bakker kan voorlopig nog een ultrakort rondje om de vuurtoren doen.
Beheerder Rense Bakker kan voorlopig nog een ultrakort rondje om de vuurtoren doen.

Vuurtoren in volle glorie: nog even geduld

Algemeen

Misschien zou de Urker vuurtoren op Urkerdag weer in oude glorie hersteld zijn. Dat was in eerste instantie de hoop. Maar het liep anders. De renovatie van het beeldbepalende gebouw heeft vertraging opgelopen door diverse tegenvallers. Ook een domper voor beheerder Rense Bakker, die deze zomer ook graag weer gasten had ontvangen.

Bakker is de zoon van Koert, de voormalige vuurtorenwachter. Hij woont in de voormalige dienstwoning, waar hij ook opgroeide en sinds enkele jaren regelt hij de openstelling van het monument in de zomermaanden. Dat kan de komende maanden dus nog niet. Binnen en buiten de vuurtoren wordt nog hard gewerkt. Daar is onder andere goed te zien hoe elk muuranker aangepakt moet worden. Rense: ,,De muurankers houden de buitenmuur van de vuurtoren als het ware in de gewenste vorm. Door corrosie zijn de ankers uitgezet en dat heeft weer scheuren in de muur veroorzaakt. Elk anker wordt afzonderlijk uitgehakt, waarna de muur met de originele steentjes weer hersteld wordt.”

Het werk begon in het najaar van 2021 en toen was al duidelijk dat het een omvangrijke klus zou worden. Rense: ,,Het was al enkele jaren duidelijk dat het nodig was om de vuurtoren te renoveren. We zijn vooral blij dat Rijkswaterstaat er uiteindelijk mee van start is gegaan. Zo’n klus kost veel tijd en nauwkeurigheid om het goed te doen.”

Lees het hele artikel in Het Urkerland van 9 juni.

De Urker vuurtoren staat sinds afgelopen najaar in de steigers.