Afbeelding

Massa-aanhouding op UK 146: alle verdachten weer vrij

Algemeen

Update 15:52 uur: De politie heeft aan boord van de UK 146 woensdagmiddag alle opvarenden aangehouden. De kotter van de familie Keuter werd iets na vieren geënterd door de politie en opgebracht naar Lelystad. De politie verwachtte dat het schip zou proberen de Ketelbrug te blokkeren, als steunbetuiging aan het landelijke boerenprotest. Ook was er volgens de politie informatie over ‘een kotter met jongeren en vuurwerk’.

Een journaliste werd na aankomst in de haven op vrije voeten gesteld. Drie minderjarigen mochten ook huiswaarts keren. Tien volwassenen brachten de nacht door in een cellencomplex in Houten. Ze werden donderdag verhoord en zijn ‘s middags allen vrijgelaten. De kotter werd woensdagavond al terug gevaren naar Urk.

Actie bij Ketelbrug

De kotter arriveerde woensdagmiddag tegen vieren bij de Ketelbrug. Via de marifoon werd gevraagd om richting het Zwarte Meer te mogen varen om daar fuiken op te halen. Het idee was om onder de brug te blijven hangen, zodat het verkeer op de A6 enige tijd geblokkeerd zou zijn.

Vooraf was door vissersactiegroep EMK een verklaring uitgegeven, waarin stond dat de vloot woensdag solidair met de boeren was vanwege het stikstofbeleid van de overheid. Daarnaast werd het weigeren van exploitatie-ondersteuning vanwege de torenhoge gasolieprijzen als reden gegeven. In de verklaring werd bovendien gerefereerd aan het torpederen van de pulstechniek. 

De bemanning kreeg te horen dat de brug gesloten zou blijven. Op de kant en op het water was al de nodige politie aanwezig. Mede-eigenaar Anja Keuter: ,,We gingen voor anker, waarna politie aan boord wilde komen om met ons te praten. Uiteindelijk gaven we toestemming aan een agent die zich legitimeerde, maar meteen sprongen meer agenten aan boord. Ze wilden weten hoe lang we zouden blijven liggen en wij zeiden dat we dat niet wisten.”

Aan boord was ook een journaliste van Radio 1. In haar reportage was te horen dat de politie drie keer op rij vorderde dat de kotter alleen met motor én anker uit bij de brug mocht blijven liggen, terwijl dat volgens Anja Keuter al het geval was. Wel werd toestemming gegeven om rechtstreeks terug naar de haven te varen. Toen dat gebeurde, met diverse agenten nog aan boord, sloeg de vlam in de pan. Anja: ,,We werden geramd door twee politieboten. Onze spuit raakte vernield en de ramen van de kap lagen eruit. Toen ik daar wat van zei, kreeg ik een tik met een wapenstok. Ik heb nog nooit zoiets idioots meegemaakt.”

De politie nam het roer over en zette koers naar Lelystad. Volgens de politie zijn de aanhoudingen het gevolg van het gedrag van de opvarenden: ,,We hebben ons voorgesteld en gevraagd naar ID en vaarbewijs. Dat werd geweigerd. De kotter heeft toen een politieboot geramd. We zijn aan boord gegaan en daar werd door enkele personen geweld gebruikt. Bij onderzoek is inderdaad vuurwerk gevonden, naar de aard daarvan wordt onderzoek gedaan.”