Een vooraanzicht van hoe de Urkerweg er straks uitziet, compleet met duiker onder de weg.
Een vooraanzicht van hoe de Urkerweg er straks uitziet, compleet met duiker onder de weg.

Urkerweg gaat uitvoerig op de schop

Algemeen

Wanneer een dermate belangrijke verkeersader als de Urkerweg op de schop gaat, levert dat de nodige belangstelling op. Dat ervoer aannemer KWS Infra die namens de gemeente Urk het komende jaar de werkzaamheden uitvoert. Vorige week maandag werd, na een al goedbezochte informatieavond voor omwonenden, opnieuw een informatieve bijeenkomst belegd. Het algemene geluid dat daar werd gehoord, nadat de plannen uit de doeken werden gedaan: ‘de weg wordt mooi én veiliger, maar om zover te komen is er ook overlast, dat is logisch’.

Eeske Verhallen, omgevingsmanager, benadrukt dat KWS Infra zich inspant om de overlast zo klein mogelijk te laten zijn én de informatie over omleidingen zo duidelijk mogelijk. Daarom wordt er bij gebouw De Rots niet alleen een informatiepaneel opgehangen, maar worden elders in de omgeving informatieve posters geplakt en is er een speciale app waarmee belangstellenden en weggebruikers het verloop van de werkzaamheden kunnen volgen. De werkzaamheden waarbij onder meer een duiker onder de weg wordt gelegd om een waterdoorgang tussen de Oranjewijk en de Zeeheldenwijk te creëren, een nieuwe rotonde wordt aangelegd en de weg en het fietspad worden geasfalteerd, duren bijna een jaar. Het grootste knelpunt wordt nog dit jaar afgerond: in de drie weken voor kerst is de gehele Urkerweg afgesloten voor al het verkeer. ,,We hebben daarvoor een harde einddatum gesteld: op 23 december gaat de weg weer open voor autoverkeer.’’ 

Met Connexxion worden momenteel nog gesprekken gevoerd over de te rijden omleidingsroute, daarover communiceert de lijndienst zelf via haar bekende kanalen. Gebouw De Rots is toegankelijk voor fietsers en voetgangers via de achterzijde en de parkeerplaats blijft nagenoeg de hele bouwtijd toegankelijk voor bestemmingsverkeer, ook voor kinderboerderij De Stekplek. 

Voor fietsers geldt nu al een omleidingsroute, die route wordt nog verlegd. Om de veiligheid te waarborgen zorgt KWS Infra dat bij de start van de nieuwe fietsomleiding verkeersregelaars paraat staan om de fietsers de goede route te wijzen.

n Altijd als eerste het laatste nieuws omtrent het werk aan de Urkerweg? Download via deze QR-code de app en zoek op 'Urkerweg'. ,,Wie het project gaat volgen, krijgt zo automatisch bericht wanneer er nieuws is.''