Afbeelding

Gemeente: tent moet weg van Foksdiep

Algemeen

Ondernemer Jacco Wakker van KW Trans kan er met zijn verstand niet bij. De grijze tent die hij naast het bedrijfspand aan het Foksdiep plaatste, moet verdwijnen.

,,Sinds 2021 zijn wij gevestigd op Foksdiep 28b. Op eigen initiatief zijn we sindsdien begonnen met het opruimen van rommel. Rondom het bedrijf lag heel veel rommel en dat hebben we stukje bij beetje verwijderd. Dit najaar hebben we een boot naast ons bedrijf neergezet. Ter bescherming hebben we daar eind oktober een tent overheen gezet.”

De tent wordt door de gemeente echter beschouwd als bouwwerk. Jacco: ,,Dezelfde week hadden we daarom handhaving aan de deur. De tent moest binnen veertien dagen verwijderd worden, want we hadden er geen vergunning voor aangevraagd. Zo’n vergunning heb ik op1 november afgevraagd, maar al binnen twee weken was die aanvraag afgewezen. Met daarbij de mededeling dat de tent nu echt weg moet en dat we anders 2000 euro per week aan dwangsom moeten betalen.”

Volgens de ondernemer wordt met twee maten gemeten, omdat bij andere bedrijven zeecontainers naast het bedrijfspand staan.

De gemeente antwoordt: ,,Als een zeecontainer voldoet aan de voorschriften van het ter plaatse geldende bestemmingsplan en (als dat nodig is) een vergunning heeft, dan treedt de gemeente niet op. Tegen illegale situaties treedt de gemeente wel op. De gemeente kan niet alle illegale bouwwerken of activiteiten gelijktijdig oppakken. Een verzoek tot handhaving of een melding van een betrokkene heeft een hogere prioriteit dan de actieve opsporing van illegale situaties. Momenteel voert de gemeente diverse handhavingsacties uit bij meerdere percelen op het industrieterrein.”