Johan Berkhout en Nelleke Brouwer
Johan Berkhout en Nelleke Brouwer

Meer gokverslaving onder Urker jongeren

Algemeen

Waypoint en Hulp en Steun maken zich zorgen over de ontwikkelingen op het gebied van (online) gokken onder jongeren. Beide organisaties zien in de afgelopen periode de signalen en aanmeldingen op het gebied van gokverslaving stevig toenemen. Dat vraagt om een nieuwe aanpak en daarvoor tekenden beide partijen afgelopen week een contract voor een intensievere samenwerking. 

Online gokken is sinds 21 oktober 2021 legaal. Dat heeft gezorgd voor een toename in gokverslavingen, zeggen Waypoint en Hulp en Steun. Voor die tijd kreeg Hulp en Steun nagenoeg geen meldingen van een gokverslaving. ,,De afgelopen tijd krijgen we jongeren en volwassen tussen de 18 en 30 jaar die zich aanmelden voor budgetbeheer.’’ 

,,Om hoeveel gevallen het gaat, is lastig te zeggen’’, zegt Nelleke Brouwer van Waypoint. ,,Als ik kijk naar afgelopen maand, dan hebben we vier cliënten in behandeling, maar zij geven aan dat in hun vriendengroep iedereen aan deze online gokspelletjes doet.’’ Op middelbare scholen is dit ook te zien. ,,In derde en vierde klassen komen we tijdens de preventielessen die we geven voornamelijk jongens tegen die zich al bezighouden met online gokken. Het gaat dan om bedragen van rond de vijftig euro die ze verliezen of winnen.’’

Bij Waypoint komen de gevallen binnen die problematisch zijn; bij Hulp en Steun zijn de gevallen ‘mild’. Nelleke Brouwer: ,,Dikwijls wordt gegokt met geld dat zwart verdiend is. Of bedragen die van vrienden geleend zijn. Het kan zelfs leiden tot vechtpartijen als geld niet terugbetaald wordt. Verveling tijdens de coronacrisis heeft ook geleid tot meer gokken.”

Bij Hulp en Steun worden alleen reguliere geldstromen bekeken. Dan vallen vreemde afboekingen en tikkies op. En ook hoge telefoonrekeningen kunnen een signaal zijn. Voor jongeren die nog thuis wonen hoeft overmatig gokken niet meteen tot problemen te leiden, legt een woordvoerder uit. Maar intussen wordt wel het hele maandsalaris er doorheen gejaagd en lukt het niet om geld te sparen.

Waypoint en Hulp en Steun willen door de samenwerking proberen om jongeren vroeger in beeld te krijgen, ook als het gaat om een terugval in eerder gedrag.