Afbeelding

Stralende dag: zonnepanelen uit

Algemeen

Juist op het moment dat de zon uitbundig begint te stralen, worden zonnepanelen afgesloten van het stroomnet. Het overkomt diverse eigenaars van zonnepanelen de laatste tijd regelmatig. De reden is dat het net niet is berekend op de sterke toename van het aantal panelen de laatste tijd. Een oplossing kan volgens netbeheerder Liander nog wel even op zich laten wachten.

Het probleem doet zich op meerdere plekken in het land voor, zegt woordvoerder Marloes de Vink van Liander. ,,Het is ook voor ons niet te voorspellen wanneer en waar de problemen ontstaan. Het kan een hele tijd goed gaan en dan plotseling sluit de omvormer af.”

De problemen ontstaan als de spanning te hoog oploopt. ,,Bij 253 volt schakelt de omvormer uit”, zegt Jacob Kramer van DTM Techniek.

De Vink: ,,Het is super vervelend, maar doordat steeds meer mensen zonnepanelen nemen, zien we dat de capaciteit van sommige kabels niet groot genoeg meer is. Dat probleem speelt zich vaak af op wijkniveau.”

Op Urk gaat het vooral om de omgeving Middelbuurt, Makjan, Enkhuizerzand, Kamperzand en Het Ruim, merkt Kramer tot nog toe: ,,Maar soms hoor ik het ook uit andere buurten. En het is niet te zeggen of de problemen niet binnenkort groter kunnen worden op heel andere plekken.”

Liander werkt door het hele land aan het vergroten van de capaciteit, maar dat is volgens De Vink een kwestie van de lange adem: ,,Denk aan een termijn van wel tien tot twintig jaar. We hebben daarbij helaas ook te maken met tekorten aan personeel en materialen. Ik durf nu ook niet te zeggen wanneer we op Urk aan de slag gaan.”

Zonnepanelenbezitters merken nu vaak dat hun dak vanaf ‘s ochtends vroeg stroom begint op te wekken, maar dat de meter in de loop van de morgen plotseling naar nul gaat. In de loop van de middag begint het opwekken dan weer. Juist de meest productieve uren worden dan gemist. Een bewoner van het Enkhuizerzand zegt dat het probleem zich nu al een maand elke dag voordoet.

De problemen kunnen soms heel lokaal ontstaan. Bij de ene woning in een straat gaat de omvormer op slot, terwijl het opwekken even verderop gewoon doorgaat. Volgens De Vink kan het helpen om juist op piekmomenten het verbruik te verhogen. Dus: de wasmachine aan en de auto aan de lader als de zon hoog staat.

Jacob Kramer denkt dat er voor de kortere termijn handige oplossingen te bedenken zijn: ,,De nominale spanning op het net is nu vaak aan de hoge kant. Het moet 230 volt zijn, maar zit nu vaak al richting de 240. Dan blijft er minder ruimte over voor zonne-energie. Ook zou je kunnen toestaan dat omvormers pas bij een hogere spanning afsluiten. Nu doen mensen dat soms zelf, maar dat is dus niet de bedoeling.”