Afbeelding

Bewoners Urkerbos komen in verzet

Algemeen

Met een uitgebreide website (isereenplekvoorons.nl) reageren bewoners van Vakantiepark ‘t Urkerbos op een brief van de gemeente, waarin staat dat er een einde moet komen aan permanente bewoning.

In de brief wijst de gemeente erop dat permanent wonen op het vakantiepark niet is toegestaan. Daar worden op dit moment zo’n dertig chalets bewoond door met name mensen in de leeftijd van 50 tot 70 jaar oud, zegt woordvoerder Jelle Loosman. De bewoners staan ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente, maar in een toelichting bij de brief, wijst de gemeente erop dat die inschrijving geen toestemming is om ergens te wonen. Dat mag alleen op een plek die wonen als bestemming heeft. Voor de chalets is de bestemming recreëren. De gemeente schrijft dat ze met deze maatregel wil waarborgen dat op Urk voldoende ruimte voor recreëren blijft.

Loosman vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente juist in een periode van woningtekorten wil handhaven: ,,Waar moeten deze mensen heen? Sommigen staan al jaren ingeschreven voor een sociale huurwoning en op deze leeftijd krijg je geen hypotheek meer. De stress rond de brief van de gemeente bezorgt diverse bewoners op dit moment gezondheidsklachten. Wie hier woont, is er te goeder trouw gekomen. Dit is een donderslag bij heldere hemel.”

Volgens de Urkerbosbewoners zou de gemeente er veel beter aan doen om te kiezen voor een sterfhuisconstructie of door het gebied tijdelijk te benoemen tot woonpark. Ook zouden initiatieven voor de bouw van tiny houses een optie kunnen zijn.