De stuurhut is zwaar beschadigd.
De stuurhut is zwaar beschadigd.

Duwboot vast onder sluisdeur

Algemeen

Bertus Snoek en zijn zoon Gerrit kregen dinsdag de schrik van hun leven. Hun duwboot kwam klem te zitten onder de sluisdeur. Het ongeval gebeurde in de sluis van Eefde, net ten noordoosten van Zutphen. ,,We zouden de sluis uit, de deur stond al omhoog en we hadden groen licht. Maar tijdens het naar buiten varen kwam de deur plotseling weer zak”, vertelt Bertus.

De schipper sloeg alarm, maar het leed was al geschied. De zware sluisdeur was vlak voor de stuurhut op de opbouw van het schip neergekomen en bleef daarop rusten, totdat het gevaarte zo’n drie uur later voorzichtig weer omhoog kon.

Snoek heeft nog geen zicht op hoe lang het gaat duren voordat hij weer in bedrijf kan met de Zeldenrust, die hij inmiddels 17 jaar in de vaart heeft. ,,We moeten eerst vervoer naar Urk regelen, waar het schip dan op de werf moet om te controleren of de onderkant geplooid is. Als dat zo is, dan is het einde oefening. En anders moeten we de schade herstellen. Maar ik weet niet of we eerst een noodoplossing moeten doen of meteen definitief.

Het is nog onduidelijk hoe het ongeval precies kon gebeuren, al lijkt het er sterk op dat er sprake was van een menselijke fout.