n Archieffoto.
n Archieffoto.

Urkers aangehouden in zaak met zwaar vuurwerk

Algemeen

Een 18-jarige en een minderjarige plaatsgenoot zijn afgelopen maandag aangehouden op vermoeden van handel in zwaar vuurwerk. De minderjarige verdachte is na verhoor weer vrijgelaten, de 18-jarige zit nog vast en wordt binnenkort voorgeleid aan de Rechter-Commissaris. Bij deze zaak is ook een 20-jarige man uit Groesbeek (bij Nijmegen) betrokken, bij wie een grote hoeveelheid zwaar vuurwerk thuis aan werd getroffen. Ook een 50-jarige vrouw uit Urk is in deze zaak verhoord, zo meldt de politie.  

Naar aanleiding van informatie over handel in illegaal vuurwerk startte de politie een onderzoek. Daarin kwamen de 18-jarige man en de minderjarige jongen uit Urk in beeld. Op maandag 11 september werden zij aangehouden. Tijdens de aanhouding van de 18-jarige bleek er 180 kilo zwaar vuurwerk (1.500 cobra’s, 3.600 nitraten en 200 lawinepijlen) aanwezig, afkomstig van een 20-jarige man uit Groesbeek. De man uit Groesbeek werd hierbij ook aangehouden. ,,Tijdens het onderzoek is er nog een verdachte uit Urk gehoord in verband met betrokkenheid bij de handel in zwaar illegaal vuurwerk. Dit betrof een 50-jarige vrouw.’’

Een dag later, op dinsdag 12 september, onderzocht de politie de woning van de aangehouden 20-jarige man uit Groesbeek. In zijn slaapkamer werd nog eens 150 kilo zwaar vuurwerk aangetroffen. ,,Hierbij gaat het om 1.200 cobra’s, 3.600 nitraten, 50 vlinderbommen en 12 mortieren. De Explosieve Opruimingsdienst (EOD) zette voor de veiligheid de hele straat af. Het vuurwerk dat wij in beslag hebben genomen, is door een speciaal bedrijf vervoerd naar een locatie waar specialisten het vuurwerk onderzoeken en veiligstellen’’, meldt de politie.

De minderjarige verdachte Urker is na het verhoor heengezonden. Beide meerderjarige verdachten, de 18-jarige Urker en 20-jarige Groesbeker, zijn in verzekering gesteld en worden binnenkort voorgeleid aan de Rechter-Commissaris.