Afbeelding

Rustige zaterdagavond na rumoerige week

Algemeen

Een van de witgeverfde muren van de Jeruzalemkerk is sinds dit weekend voorzien van de tekst ‘Free Joop’. De persoon in kwestie is een 18-jarige jongen, die begin vorige week werd aangehouden vanwege de handel in zwaar vuurwerk. De relletjes rondom de rotonde aan De Akkers zouden een reactie zijn geweest op die arrestatie.

De 18-jarige plaatsgenoot werd maandag aangehouden. Hij had 180 kilo zwaar vuurwerk in bezit: 1.500 cobra’s, 3.600 nitraten en 200 lawinepijlen. De partij bleek afkomstig van een 20-jarige man uit Groesbeek. Die werd dinsdag aangehouden. In de zaak werd ook een 50-jarige vrouw uit Urk verhoord. De rechter-commissaris heeft inmiddels besloten dat de 18-jarige langer vast blijft zitten.

Zowel op dinsdag- als op woensdagavond was het onrustig op de rotonde aan De Akkers. De brandweer moest uitrukken om brandjes te blussen en er werd met vuurwerk gegooid.

In gesprek met jongeren

De gemeente waarschuwde in Het Urkerland van afgelopen donderdag om weg te blijven, op straffe van hoge boetes. De politie ging tegelijkertijd in gesprek met diverse jongeren en hun ouders. Het ging daarbij onder andere om jongeren die online opriepen tot rellen of berichten doorstuurden. Een vertegenwoordiger van de politie zegt: ,,Vaak verliepen die gesprekken prima en zien we dat ouders hun rol pakken en zeggen dat hun kind thuisblijft.” Een 17-jarige zat kort vast vanwege online opruiing.

De ouderwacht was zaterdagavond ook van de partij. Groepjes jongeren werden aangesproken. Het bleef uiteindelijk uiterst rustig. Wel werd op donderdag nog brand gesticht op een rotonde op de Richel en moest dit weekend een kerkmuur het dus ontgelden.

Zaterdag werden wel een meisje van 17 en jongens van 16, 15 en 13 jaar oud bekeurd vanwege brommer rijden zonder rijbewijs. De jongste was op de vlucht geslagen voor een motoragent en werd op de Singel geschept door een auto. Daarbij bleef hij, samen met zijn even oude passagier, ongedeerd.