Afbeelding

Politie op scherp zaterdagmiddag, geen rellen

Algemeen

Na opruiende berichten op sociale media stond de politie zaterdagmiddag klaar om eventuele onrust op het dorp de kop in te drukken. Het bleef echter rustig. ,,Het lijkt erop dat het een vals gerucht was”, zegt een woordvoerder van de politie Midden-Nederland.

In de loop van afgelopen week gingen berichten rond dat een grote groep pro-Palestijnse demonstranten naar Urk zou komen om tegengas te geven aan het op Urk dominante pro-Israëlgeluid. Directe aanleiding waren de foto’s die op sociale media rondgingen en waarop militairen bedanken voor Urker steun en waarbij de naam Urk op een bom geschreven was. De herkomst van die beelden bleef onduidelijk. Verder zou meespelen dat op Urk een ruit ingegooid zou zijn bij een gezin van buitenlandse komaf.

In eerste instantie werd gehint op een protest dat dinsdagavond zou plaatsvinden. Het bleef echter rustig, waarop een bericht rondging dat op zaterdag geprotesteerd zou worden.

Wijkagenten hielden zaterdagmiddag de situatie op Urk in de gaten, ook met het oog op een eventuele tegenbeweging: het bleef zeer rustig. Agenten van buiten Urk hielden korte tijd verkeerscontroles bij de invalswegen. Daarbij werd niemand tegengehouden of teruggestuurd. De leden van de Ouderwacht kregen in de loop van zaterdag het bericht dat hun inzet wellicht nodig zou zijn. Dat bleek in de loop van de dag echter niet nodig.