n Douwe Gnodde (r) met Robert ten Napel vorig jaar.
n Douwe Gnodde (r) met Robert ten Napel vorig jaar.

Urk in Wintersferen is aanstaande; Tweede Wereldoorlog staat centraal

Algemeen

Urk in Oorlogssferen: dat is het thema van de komende editie van Urk in Wintersferen, die op vrijdag 24 en zaterdag 25 november plaatsvindt. Douwe Gnodde vertelt over zijn rol als verzetsman Piet Coopman.

De 32-jarige Douwe is getrouwd met Tamara en vader van vier kinderen. In het dagelijks leven werkzaam als eerste monteur valbeveiliging bij Eurosafe Solutions.

Hoe ben je bij Urk in Wintersferen terechtgekomen? ,,Ik ben naar een figurantenavond geweest en kreeg de rol als duwer van de ijsvlet en ben vervolgens blijven hangen. Vorig jaar was ik een rattenvanger uit Amsterdam die ook zijn rotzooi probeerde te verkopen. Maar hij had niet erg veel succes.’’ 

,,De komende editie doe ik voor de vijfde keer mee en ben ik in de rol van Piet Coopman: ik loop als marskramer over de route. Ik ben aangesloten bij het verzet en probeer hier en daar wat informatie te vergaren. En als er een piloot naar een schuilplaats gebracht moet worden, kan die mooi schuilen op de kar. Het wordt echt heel spannend. Ook de personages komen uit het verleden en als je op internet de verhalen leest, krijg je daar gewoon kippenvel van. Wij staan in het bezet gebied, dus ben je nieuwsgierig, dan moet je maar langskomen.’’

De figurantenavond vindt komende dinsdag om acht uur plaats in Het Irene. Alle belangrijke praktische informatie wordt dan gedeeld. Tickets voor het evenement zijn uitsluitend online te koop in tijdsloten via www.urkinwintersferen.nl.

Afbeelding