Afbeelding

‘Wie heeft er nog plaatjes voor mij?’

Algemeen

De plaatjesactie van Albert Heijn Urk was afgelopen zomer een groot succes. Wie alle 175 plaatjes had verzameld, kreeg een prachtig fotoboek over de historie van Urk. Ook Riekelt Kramer (80) ging enthousiast aan de slag. Na zijn eigen boek, plakte hij boeken vol voor familieleden. Inmiddels heeft Riekelt zich op zijn volgende project gestort: fotoboeken afleveren bij sociale instellingen. Maar daar heeft hij wel wat hulp van de Urker bevolking bij nodig.

Het is een leuke, ontspannende hobby geworden voor Riekelt. Naast hem staat een kratje vol met gesorteerde plaatjes, op de achtergrond klinkt vanuit een platenspeler klassieke muziek. Riekelt vertelt: ,,Ik vond het een erg leuke actie van Albert Heijn Urk. Tijdens het plakken ging het boek echt voor me leven, ik dacht telkens: dit wiet ik nog! Zo kwam ook mijn idee om de boeken af te leveren bij sociale instellingen tot stand. Het boek wekt interesse en spreekt jong en oud aan. Hoe leuk is het om in de wachtkamer of een verzorgingshuis door de geschiedenis van Urk te bladeren en gebeurtenissen te herbeleven?” Na wat rondvragen had Riekelt al snel een hele collectie plaatjes en kon ‘het werk’ beginnen. ,,In het sorteren ging de meeste tijd zitten. Dat was echt een klus. Maar nu is alles overzichtelijk en kan ik zo doorplakken. Ik denk dat ik inmiddels al wel zo’n vijftig boeken vol heb.”

Momenteel heeft Riekelt ook nog flink wat onafgemaakte boeken, helaas kan Albert Heijn hem niet verder helpen. Vandaar zijn vraag of mensen hun overgebleven plaatjes bij hem thuis willen brengen of ruilen, op De Schroef 20. ,,Ik wil mijn project graag afronden en de fotoboeken afleveren. Ik hoop dat ik er veel mensen een plezier mee doe en dat er van genoten wordt.”