Afbeelding

Jan en Marit(h) meest populaire namen

Algemeen

Noem het conservatief of ouderwets, maar de oer-Hollandse, of beter gezegd Urker namen, voeren de boventoon in de Urker top tien van 2023. Zowel als doop- en als roepnaam steekt Jan er bij jongens met kop en schouders bovenuit, gevolgd door Ri(c)k, Albert, Teun en Tim. Bij de meiden strijkt Marit(h) met de eer, daarna komen Anna, Jane en Jenna. Bij Jane is natuurlijk de vraag of de uitspraak op z’n Urkers kinkt (Jaane), of het Engelse (Djeen) wordt bedoeld...

Bij de doop- of officiële namen, anders dan de roepnaam, die de meiden in 2023 hebben gekregen, gaan Johanna, Marretje, Neeltje en Maria aan kop. Lang niet alle baby’tjes krijgen nog een doopnaam toebedeeld en ook de hoeveelheid per kind varieert nogal. Dat loopt op tot een klinkende vijf. Qua hoeveelheid borelingen springen de maand juni (39) en februari (36) er met kop en schouders bovenuit, terwijl november (21) nogal achterblijft. De topdag is overigens 17 februari 2023: op die datum werden er vier meisjes en een jongen geboren. Opvallend is ook het hoge aantal tweelingen: dat waren er maar liefst acht, waarvan één stel jongens, één tweeling van een jongen en een meisje, en de overige zes paar zijn allemaal twee meiden. In totaal werden er, zover bij Het Urkerland bekend, vorig jaar 346 baby’tjes geboren, het gaat dan om 182 meiden en 164 jongens.

Urk lijkt dan in de naamgeving wat conservatief, creatief is ze zeker ook. Bij de meiden springt het voor-, achtervoegsel en de naam Lynn en vele varianten daarop in het oog: en dan gaat het van Lindy, Linde, Caitlynn, Avelynn tot Jaylinn, Lynn, Annelin, Sarah Lynn en Faylinn. 

De gegevens uit dit artikel zijn tot stand gekomen naar aanleiding van de nog altijd populaire Urkerland-rubriek Welkom; de pagina waarop wekelijks zes nieuwe Urkertjes worden verwelkomd. Het gaat dan in het grote merendeel om kinderen die op Urk worden grootgebracht, maar deze rubriek biedt ook ruimte aan Urkers die in Tollebeek, Espel of elders wonen.