Afbeelding

Familie Jelies in Spanje is een kijkcijferkanon

Algemeen

De docusoap ‘Een huis vol emigreert’ op NPO 1 scoort hoge kijkcijfers. In het televisieprogramma worden twee gezinnen gevolgd die emigreren, waaronder het Tollebeeks-Urker gezin van Johan en Janneke Jelies en hun negen kinderen. Zij vertrokken vorig jaar naar Spanje, op de voet gevolgd door een cameraploeg.

Op vrijdagavond 2 februari ging de serie in première. In totaal stemden bijna 2,1 miljoen kijkers af op dat programma. Daarmee kwam het op slag de top 3 van de dag binnen: na het NOS Journaal en Flikken Maastricht. Ook de afleveringen erna trokken rond de twee miljoen kijkers.

‘Een huis vol emigreert’ is voortgekomen uit de serie ‘Een huis vol’, waarin het leven van bovengemiddeld grote gezinnen in beeld gebracht wordt. KRO-NCRV begon daarmee in 2011. Per seizoen werden steeds verschillende gezinnen gefilmd. De familie Jelies kwam in 2019 voor het eerst in beeld en groeide al snel uit tot een van de publieksfavorieten. In de nieuwe serie wordt ook de familie Kraan gevolgd, die in Luxemburg een nieuw bestaan opbouwt.

Intussen doet docusoap Urk! het ook uitstekend. De aflevering van 30 januari werd door uiteindelijk 1,5 miljoen mensen bekeken. Het programma hoort daarmee tot de grootste trekkers van tv-zender SBS 6. Op de dinsdagavond zit het programma qua kijkers vlak onder Vandaag Inside, de talkshow met onder andere Johan Derksen, en ruim boven actualiteitenprogramma Hart van Nederland.

Het succes van de Urker docusoaps leidt inmiddels tot steeds meer aandacht in andere media.