Afbeelding

Lemster (68) dient vervalste recepten in; onder meer apotheek Urk de dupe

Algemeen

Zeven jaar lang kon een 68-jarige man uit Lemmer ongestoord zijn gang gaan met het inleveren van vervalste recepten bij verschillende apotheken in zijn omgeving. Dinsdag zat hij bij de politierechter, vooral dankzij de inspanningen van de vrouw op wiens naam hij de recepten had gehaald.

Dat de Lemster zeven jaar lang zijn gang kon gaan met inleveren van zelf in elkaar geknutselde recepten, bevreemdde zowel de rechter als de officier van justitie. De Lemster was al in 2014 begonnen met het indienen van vervalste recepten voor diazepam en temazepam. Tegen de politie had hij gezegd dat hij de medicijnen die hem werden voorgeschreven niet toereikend vond. Hij had bij de politie ook toegegeven dat zijn behoefte naar medicatie steeds groter was geworden: hij was eraan verslaafd geraakt. Door puur toeval kwam de naam van de vrouw die gebruikte voor de vervalsingen op de recepten terecht.

Door de inspanningen van de vrouw werd de zaak uiteindelijk in gang gezet. De Lemster werd eind december 2021 aangehouden toen hij bij een apotheek in Sneek een vervalst recept probeerde in te leveren. Zeven jaar lang en in totaal 48 keer was het hem gelukt om bij apotheken in Sneek, Lemmer, Emmeloord en Urk zijn zelfgemaakte recepten in te leveren.

Op de zitting zei hij dat hij zichzelf, als gepensioneerd docent, beschouwde als ,,een eerzame en gezagsgetrouwe burger”. Daar keek de rechter toch anders tegenaan. ,,Ik wil graag geloven dat u een eerzame burger bent, maar gezagsgetrouw, dat weet ik zo net nog niet. U hebt heel veel mensen een loer gedraaid”. Conform de eis werd de man veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand, proeftijd twee jaar.