Simon Hoefnagel (l) en Lucas Post met vier van de zes gevonden kogels én de grote magneet.
Simon Hoefnagel (l) en Lucas Post met vier van de zes gevonden kogels én de grote magneet.

Neefjes doen gevaarlijke vondst bij magneetvissen: zes kogels uit Urker singel

Algemeen

Een totaal onverwachte vondst voor de twee neven, Simon Hoefnagel (12) en Lucas Post (11). Zij vonden in de singel van Het Ruim zes kogels bij het magneetvissen. 

Het magneetvissen is een grote hobby van Lucas. Van zijn vader, Jurie Post, kreeg hij daarom een grotere magneet om zijn kleine te vervangen. Inmiddels staan er twee opgeviste fietsen voor de deur en heeft Lucas al voor 10 euro oud ijzer ingeleverd bij de oudijzerboer. 

Binnen 2 vierkante meter

In de voorjaarsvakantie ging hij met Simon aan de slag in de singel. De eerste klomp aarde kwam naar boven, en de twee jongens vermoedden dat het om een kogel ging. Meteen zochten ze verder. ,,Binnen een oppervlakte van twee vierkante meter vonden we alle zes de kogels’’, zegt Simon. 

Klompen aarde

Moeder Femmieke Post-Hoefnagel vertelt: ,,De jongens zeiden dat ze kogels gevonden hadden. Ik geloofde dat niet, het waren harde klompen aarde met wat ijzer erin. In de garage gingen ze aan de gang om de aarde eraf te bikken.’’

Explosiegevaar

,,Toen ze alles eraf hadden gehaald, bleken het toch echt kogels te zijn.’’ Deze bijzondere vondst zorgde voor groot enthousiasme onder de neven. Maar ook voor een lichte huivering bij de ouders. ,,Wij hadden er helemaal niet bij stilgestaan, maar dat kan natuurlijk erg gevaarlijk zijn als de kogels nog explosief blijken te zijn.’’

Kogels uit de Koude Oorlog

In de grootste kogel staat ‘RG 1957’ gegraveerd. Broer Klaas Post zocht uit dat deze 30 mm kogel is afgevuurd door een ADEN kanon. Deze werd gebruikt op Britse gevechtsvliegtuigen. ,,Het zou heel goed kunnen dat de kogels hier terecht zijn gekomen tijdens een militaire oefening.’’


Vier van zes gevonden kogels. 

NAVO oefening

Van wat ik op internet kon vinden, lijkt mij ‘Exercise Full Play’ in juni 1958 een waarschijnlijke mogelijkheid.’’ Exercise Full Play was een belangrijke luchtvaartoefening van de NAVO, om te oefenen voor de Russische dreiging tijdens de Koude Oorlog. 

Urker Luchtwachttoren

Om dat te kunnen bevestigen, zou de oude administratie van de Urker luchtwachttoren erop na moeten worden getrokken. De toren stond van 1954 tot 1964 achter het Kerkje aan de Zee om Russische vliegtuigen die onder de radar vlogen te spotten. Helaas ontbreekt van die administratie ieder spoor.