Het Urkerland
De plannen werden vrijdag tijdens een brainstormsessie besproken. Van links naar rechts: wethouder Ben Visser, ambtenaar Lub Ras en de delegatie van het Berechja College: Gosien Doornenbal (algemeen directeur), Herman Romkes (voorzitter) en Jan van Urk (tweede voorzitter). De plannen werden vrijdag tijdens een brainstormsessie besproken. Van links naar rechts: wethouder Ben Visser, ambtenaar Lub Ras en de delegatie van het Berechja College: Gosien Doornenbal (algemeen directeur), Herman Romkes (voorzitter) en Jan van Urk (tweede voorzitter).
0

Ambitieus plan voor nieuwbouw ‘visserijschool’

Bij het Berechja College hebben ze na de studiereis naar Grimsby zeker niet stilgezeten. Geïnspireerd op het Seafood Institute in de Engelse havenplaats, werd in enkele weken tijd een plan geschetst voor nieuwbouw van de nautische afdeling van het Berechja College (de visserijschool in de volksmond). In het gebouw zouden ook partijen als PO Urk en de Nederlandse Vissersbond onderdak moeten krijgen.

Vrijdagochtend werden de plannen tijdens een brainstormsessie gedeeld met wethouder Ben Visser en ambtenaar Lub Ras. Op de schetsen komen in de nieuwbouw aan de Lange Riet de vormen van een kotter terug. Het idee is om op de begane grond alle simulatoren te plaatsen. En dat inclusief een flumetank. Dat is een bassin waarin modellen van bijvoorbeeld innovatieve vistuigen getest kunnen worden. De overige onderwijsvoorzieningen zijn ingetekend op de eerste verdieping, terwijl de tweede verdieping ruimte moet bieden aan diverse aan de visserij gerelateerde organisaties.

De plannen zijn volgens het Berechja College uniek voor Nederland. ,,Het moet uitgroeien tot hét kenniscentrum voor de visserij.” Een werkgroep moet de ideeën en schetsen verder uitwerken en voor 1 september met een uitgewerkt plan komen. Daarvoor worden dan ook Europese subsidies aangevraagd.

 

Een schets van hoe het nieuwe gebouw aan de Lange Riet eruit zou kunnen zien.