Het Urkerland

Busrit naar Emmeloord fors duurder

Busreizigers naar Emmeloord betalen met ingang van deze maand aanzienlijk meer voor een abonnement. Connexxion is gestart met een nieuw systeem, waarbij het niet uitmaakt hoever iemand reist binnen Urk, de Noordoostpolder en noordwest-Overijssel.


Voor jongeren gaat de abonnementsprijs tussen Urk en Emmeloord omhoog van 52,33 euro nu naar 89,10 euro straks. Diverse ouders hebben daarover al geklaagd. De provinciale politiek is ook al gepolst. De uiteindelijke goedkeuring voor dit nieuwe systeem is namelijk gegeven door de provincie Flevoland.

Het nieuwe systeem valt juist gunstig uit voor scholieren die naar Kampen of Zwolle reizen. In het eerste geval daalt de maandprijs van 103 euro naar 89,10 euro. Leerlingen van Zwolse scholen betalen hetzelfde bedrag, terwijl ze tot nog toe maandelijks 154 euro kwijt waren.Gelderland was voorbeeld

Het nieuwe abonnement is een gevolg van een nauwere samenwerking tussen de provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland. Woordvoerder Herman de Gooijer van Connexxion: ,,In Gelderland bestond al een systeem van onbeperkt reizen binnen een bepaald gebied. In de twee andere provincies werd gewerkt met sterabonnementen. Des te verder de reis, des te meer sterren en des te hoger de prijs. We stonden voor de keuze en uiteindelijk hebben we besloten het voorbeeld van Gelderland te volgen."

De Gooijer weet dat het abonnement voor de route Urk-Emmeloord duurder uitvalt: ,,Maar in veel andere gevallen gaan mensen er juist op vooruit. Ik kreeg al een bericht vanuit Zwolle, waar voor leerlingen van het Greijdanus College tot nu toe zelf twee touringcars gehuurd worden. Voor hen wordt het een stuk goedkoper en naar verwachting staan er daarom na de zomer honderd leerlingen extra bij de bushalte."'Geruisloos ingevoerd'

CDA-statenlid Johan van Slooten is niet te spreken over de gang van zaken. ,,Met name in de communicatie had dit beter gekund. Nu werd het per 1 juli vrij geruisloos ingevoerd. Daarbij druist het in tegen de afspraken. De één zou er iets op vooruit gaan, de ander iets op achteruit. Een stijging van 52 naar 89 euro is niet 'iets'."


De CDA-fractie wil de kwestie aankaarten bij Gedeputeerde Staten. Die heeft de bevoegdheid om beleid en tarieven in het regionale OV goed te keuren. Van Slooten: ,,Doorgaans is dat een formaliteit en gaat het hooguit om een kleine stijging. Het onderwerp blijft ook bijna altijd buiten onze politieke agenda. Dit jaar ook, zodat we er achteraf door verrast werden."

Het steekt Van Slooten bovendien dat tot nog toe niets gedaan werd om het comfort voor buspassagiers te verbeteren. ,,Mensen gaan straks fors meer betalen, maar krijgen ze in ruil daarvoor meer comfort of meer kans op een zitplaats. Dat vraag ik me af."

Van Slooten hoopt op aanpassingen, maar blijft realistisch: ,,Ik heb niet de illusie dat dit abonnement op 1 september van tafel is."