Het Urkerland

Coronabesmettingen blijven toenemen; zwembad houdt de deuren dicht

Het aantal coronabesmettingen blijft toenemen. Na een redelijke daling van 17 op zondag en 17 op maandag, worden er vandaag opnieuw 41 positieve tests gemeld. De gemeente heeft maandagmiddag overleg gevoerd met huisartsen, GGD en Talma Urk en wacht voordat verdere stappen worden ondernomen de persconferentie van vanavond en een regionaal overleg (woensdagavond) af. Intussen is al wel duidelijk dat Zwembad ’t Bun de deuren tot in ieder geval 1 december dicht houdt.

Met 41 nieuwe besmettingen komt het aantal Urkers dat in de afgelopen zeven dagen positief op het coronavirus werd getest op 187. Relatief gezien zijn dat er 889.1 per 100.000 inwoners. Via de officiële kanalen wordt in de afgelopen zeven dagen 1 ziekenhuisopname genoemd, maar dat zijn er meer. ,,Het aantal ziekenhuisopnames dat formeel gemeld wordt, ligt lager dan in werkelijkheid. Dat horen wij terug uit de ziekenhuizen en we hebben als gemeente ook de behoefte aan meer informatie’’, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Uit het overleg van afgelopen maandagmiddag met de huisartsen, GGD en Talma Urk is naar voren gekomen dat er binnenkort een gezamenlijke boodschap naar buiten wordt gebracht. ,,Het overleg was gepland als regulier kennismakingsmoment met burgemeester Van den Bos, maar natuurlijk ging het hierin ook over corona. Waar het met de rest van het land de goede kant op lijkt te gaan, hebben wij nog altijd te maken met een stijging. De kern van onze gezamenlijke boodschap zal zijn: het virus verspreidt zich niet, dat doen wij zelf.’’ De gemeente heeft in de afgelopen week een social-mediacampagne opgestart waarin Urkers uit diverse hoeken van de samenleving de noodzaak van het houden aan de coronamaatregelen onderstrepen. ,,We zien in de reacties die we erop krijgen dat het beeld verandert. Steeds meer mensen gaan de ernst ervan inzien en begrijpen dat het verspreiden van het virus van alles te maken heeft met ons gedrag.’’

In het afgelopen weekend werd duidelijk dat bewoners van zowel Talma Haven als ’t Kompas het coronavirus hebben opgelopen. Op basisschool de Regenboog is sprake van een clusteruitbraak onder leerkrachten. De school is in overleg met de GGD deze hele week gesloten.