Het Urkerland
0

Dag van de Urker Geschiedenis komt eraan

De derde Dag van de Urker Geschiedenis, 9 oktober 2021, staat in het teken van de geldverslindende zeewering die Urk van de ondergang heeft gered. Stichting Erfgoed Urk/Urker Uitgaven organiseert een lezingenserie in Museum Het Oude Raadhuis en Cultuur-eus Tromp de Vries. ’s Middags is er een historische wandeling.

De organisatoren sluiten aan bij het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis, dit jaar ‘Aan de arbeid’, en de officiële opening van het ‘Rondje Eiland Urk’. De dag begint traditiegetrouw met de uitreiking van de Cornelis de Vries-prijs. Deze prijs is bedoeld als erkenning voor de bijdrage van (amateur) historici aan de Urker geschiedschrijving.

Tijdens het ochtendprogramma wordt de nieuwe Urcker Kroniek ‘Het behoud van Urk’ uitgereikt. Auteur Lub Post vertelt over de pogingen van de Stad Amsterdam om Urk als belangrijk navigatiepunt in de Zuiderzee te behouden. De aanleg van zanddijken, palenschermen, krabbehoofden en een stenen zeewering moest Urk voor de ondergang behoeden. Journalist Tiemen Roos wist in 2003 de stenen zeewering uit 1662 met een actie te redden; hij geeft een lezing over de historie van stenen beschoeiing. Roelof Tiede Oost vertelt over de ontwikkeling van rede tot haven. Kunstenaar en amateurarcheoloog Henk Kapitein duikt in de mysterieuze geschiedenis van Timmerschuur Hagedoorn. 's Middags kunnen deelnemers vrij een historische wandeling langs Timmerschuur Hagedoorn, Ut Kunstige Ussien en Galerie Plein 1890 maken. Om twee uur start de Ginkiestocht Ongerduur (aanmelding verplicht). Het ochtendprogramma kost 10 euro; opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..