Het Urkerland

Dieven stelen onderdeel van Toyota Prius

Dieven hebben het door heel Nederland voorzien op de katalysator van de Toyota Prius. Deze week hebben ze ook op Urk toegeslagen. Bekend is dat minimaal zes eigenaren van een Toyota Prius hiervan de dupe zijn geworden. Waarschijnlijk betreft het meer auto's. De dieven opereren snel en accuraat.  

Het gaat met name om de serie auto's uit 2007 tot en met 2010. Dit jaar zijn er in Nederland al duizenden katalysatoren uit auto's gehaald. Afgelopen dinsdag was in het programma Oplichters Aangepakt te zien hoe dit in zijn werk gaat. In de aflevering kwam ook Ron van Elburg van Toyota Van Der Linde uit Emmeloord aan het woord. ,,Het gaat de dieven om de edelmetalen die in de katalysator zitten. Ze vangen daar een paar honderd euro voor. De katalysator zelf is meer dan 2500 euro waard", aldus Ron van Elburg. 

Nu hebben de dieven Urk ontdekt. In waarschijnlijk één nacht tijd zijn van zes auto's de katalysatoren gestolen. Bij Auto Baarssen staan er al vier in de garage. Een van de voertuigen staat op de brug. Gerrit Baarssen laat zien waar de katalysator eraf gehaald wordt: ,,Binnen twee minuten halen ze deze eraf. Er wordt een krik onder gezet, ze knippen de draden door, twee schroeven eruit en zagen het stuk bij de uitlaat eraf.' 

Het overkwam Meindert de Boer in de nacht van maandag op dinsdag. Hij zou om kwart voor vijf 's morgens naar zijn werk in Genemuiden. Hij startte de auto en Meinderts vrouw Trijna schrok wakker. ,,Alsof ik het bulderende geluid van een tractor hoorde." Aanvankelijk dachten ze dat een marter onder de motorkap bezig was geweest. Bij Auto Baarssen kwamen ze al gauw achter de oorzaak.