Het Urkerland
Gemeenteraad stelt 75.000 euro ter beschikking Gemeenteraad stelt 75.000 euro ter beschikking
0

Eerste stap historisch plankier is gezet

De gemeenteraad heeft 75.000 euro voorbereidingsbudget beschikbaar gesteld om plannen te maken voor het historisch plankier in de haven. Dat ging niet zonder slag of stoot. De coalitiepartijen -overtuigd van de historische meerwaarde- en oppositiepartijen -vooral gekant tegen het tijdstip- wisten elkaar dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering niet te overtuigen.

Ongeloofwaardig, onverantwoord en ondoordacht. Zo betitelde André de Vries (CDA) het plan voor de historische steiger. ,,Het college sluit haar ogen voor de werkelijkheid en plundert het spaarpotje van de burger voor het kroonjuweel van de ChristenUnie. Dit voorstel kan zo de prullenbak in’’, zei De Vries.  Albert Woord (CU) pareerde de woorden van de CDA’er met het stellen van twee vragen: ,,Is het plankier een markant object in de historie van Urk? En zijn we bereid hierin te investeren? Wij zeggen twee keer ja. Bovendien is de dekking er en wordt er helemaal niets doorgejast’’, vond Woord. Beide partijen vonden steun: oppositiepartij Unie Gemeentebelangen vroeg zich met name af wat de noodzaak van het nu realiseren van een plankier was en coalitiegenoten SGP en Hart voor Urk bleken op enkele voorwaarden voor. Jan Willem Bakker (SGP): ,,We willen wel goed op de hoogte worden gehouden van alle stappen die genomen worden.’’ En Leendert Hakvoort (HvU) wees de wethouder op de soortgelijke plannen van Stichting Historische Westhaven.

Wethouder Ben Visser reageerde met de woorden acceptabel, doordacht en verantwoord op de uitlatingen van het CDA. Ook was hij op de hoogte van de plannen van de Stichting Historische Westhaven, maar wilde deze eerst nog goed technisch onderbouwd zien. ,,Verder ben ik niet van plan om die 75.000 euro bij voorbaat op te maken aan een plan, maar het kost wel geld om de zaken te onderzoeken. Het kan er echter ruimschoots mee worden betaald. We gaan voor een stevig plankier waar de scheepvaart terecht kan. Zo creëren we niet alleen een historisch gezicht, maar ook meer kaderuimte. Het is nu te prematuur om er dieper op in te gaan.’’ Bij stemming hadden de voorstanders de overhand: 9 om 6.