Het Urkerland

Fietsen voor draagbare kunstnier

Om mensen met nierproblemen te helpen, maakt Volker Wijtzes zich op voor de Tour der Lage Landen.

Met deze tour van 125 kilometer wil Volker geld ophalen om de nieuwste technologische ontwikkelingen, namelijk een draagbare kusntnier, mogelijk te maken voor nierpatiënten.

Volker Wijtzes is begin vorig jaar begonnen met fietsen en inmiddels heeft hij zoveel kilometers in de benen dat hij een ware metamorfose heeft ondergaan. Dat gezondheid niet voor iedereen is weggelegd, maakte hij van dichtbij mee toen hij op het werk enkele maanden meedraaide bij de Nierstichting. ,,De Nierstichting probeert Nederlanders te doen inzien hoe belangrijk je nieren wel niet zijn. Zonder goede nierfunctie is leven niet mogelijk”, aldus Volker. ,,De mensen wie het betreft, zo'n 2 miljoen Nederlanders met chronische nierschade, brengen het merendeel van hun tijd door in ziekenhuizen omdat zij frequent moeten dialyseren. Dit ontwricht hele gezinnen en maakt het vrijwel onmogelijk om leuke activiteiten te ontplooien. Dat moet anders kunnen en daarom heeft de Nierstichting een nieuw innovatief project: de draagbare kunstnier. Dit is een geavanceerd apparaat dat relatief klein is qua omvang en in een koffer mee te nemen is. Daardoor hoeven nierpatiënten niet meer naar het ziekenhuis en hebben ze de vrijheid om veel meer onderdeel te zijn van het dagelijkse gezinsleven.''

 

Doneren

Het doel van de Nierstichting is zoveel mogelijk geld op te halen om deze technologie voor zoveel mogelijk patiënten mogelijk te maken. Maar daar is veel geld voor nodig en daarom wordt de Tour der Lage Landen georganiseerd. Doneren kan via tourderlagelanden.nl/actie/v-wijtzes/doneren.