Het Urkerland

Fouilleren en praten tegen onrust

De politie heeft zaterdagavond zestien personen aangehouden. Ze worden verdacht van het afsteken of in bezit hebben van zwaar vuurwerk, van openbare dronkenschap of niet luisteren naar de politie.

Na de onrust van een week eerder en diverse oproepen op sociale media, waren gemeente en politie erop voorbereid dat een groep jeugdige plaatsgenoten opnieuw de confrontatie zou zoeken. Daarom werd vooraf cameratoezicht geïnstalleerd op plaatsen waar het voorgaande keren uit de hand liep. De officier van justitie gaf bovendien iets na half negen groen licht voor preventief fouilleren. Agenten controleerden daarnaast het verkeer op toegangswegen. Daarbij werden ook twee 20-jarigen betrapt op rijden onder invloed.

Het fouilleren leidde tot een groot aantal aanhoudingen vanwege het in bezit hebben van illegaal vuurwerk. In de kleding van verdachten werden onder andere shells aangetroffen. De autoriteiten zeggen dat daarnaast brandstichting is voorkomen.

Verdachten werden overgebracht naar het terrein van Gemeentewerken, waar een speciale touringcar voor arrestanten klaarstond. Zes minderjarigen mochten 's avonds weer naar huis. De jongste van hen was 14 jaar oud. De tien anderen werden overgebracht naar het cellencomplex in Zwolle. Zij werden zondag vrijgelaten. 

Volgens de gemeente heeft het optreden van een grote groep betrokken burgers een de-escalerend effect gehad. Het ging om leden van de ouderwacht, vertegenwoordigers van kerken en andere inwoners die in gesprek gingen met jongeren.

De zaterdagavond was de afsluiting van een dag die begon met een ongekend staaltje vandalisme aan het plaatselijke zwembad. Uit protest tegen het QR-beleid waren leuzen op 't Bun gekalkt, waarbij gerefereerd werd aan nazi's en de NSB.