Het Urkerland

Hallelujah viert 125-jarig bestaan met dankdienst

Het Urker Mannenkoor 'Hallelujah' viert dit zangseizoen zijn 125-jarig jubileum. Op zaterdag 30 oktober houdt het koor vanaf half acht een speciale dankdienst in kerkgebouw De Ark aan de Vlechttuinen 4.

De avond staat in het teken van het thema ‘danken’. De koorleden zijn dankbaar dat ze na lange tijd weer een uitvoering kunnen geven en vanwege het feit dat het oudste Urker koor al zo lang mag bestaan.

'Hallelujah' staat onder leiding van dirigent Bert Moll. Medewerkenden zijn de dames van de Urker Voices, pianist Mark Brandwijk en organist Marco den Toom. Er is veel ruimte voor samenzang en er is een meditatie. De toegang is vrij. Wel is er een (digitale) collecte.

Looft de Heere
Het mannenkoor werd op 26 januari 1897 opgericht onder de naam 'Oefening Kweekt Kunst' en de eerste dirigent was Gerrit de Boer. In 1913 maakte het koor een doorstart onder de nieuwe naam Christelijk Mannenkoor Halleluja (toen nog zonder h op het eind). Die naam past beter bij de boodschap die het koor wil uitdragen: 'Looft de Heere'. In 1960 kreeg het koor de huidige naam: Het Urker Mannenkoor 'Hallelujah'.

In de loop der jaren werd 'Hallelujah' met zijn vertolking van het christelijke lied een van de bekendste koren van Nederland. Het koor maakte tientallen platen, cd's en dvd's; twee keer ontvingen ze een gouden plaat en één keer een gouden cd. Het koor is vanaf het allereerste begin blijven optreden in de authentieke visserskleding. Daarmee vervult het koor tot op de dag van vandaag een belangrijke rol bij het in stand houden van de Urker klederdracht.

Koninklijke Erepenning
In 2010 kreeg 'Hallelujah' in aanwezigheid van Pieter van Vollenhoven de Koninklijke Erepenning uitgereikt vanwege de grote verdiensten voor de christelijke koorzang in Nederland. Het jaar daarop maakte regisseur Kees Brouwer over het koor de televisiedocumentaire ‘Tussen storm en stilte'. Die trok meer dan een miljoen kijkers.

Het Urker Mannenkoor 'Hallelujah' telt momenteel ruim tachtig (aspirant)leden, in de leeftijd van 14 tot 78 jaar. De meesten komen uit Urk, maar er zijn ook zangers uit de Noordoostpolder, Steenwijk, Friesland en Genemuiden.

Vanwege het karakter van de avond is er geen toegangscontrole vereist. Wel wordt in de kerk een veilige onderlinge afstand in acht genomen, meldt het koor.