Het Urkerland
Jaap & Jurie: altijd gul en positief Jaap & Jurie: altijd gul en positief
0

Jaap & Jurie: altijd gul en positief

Tadadada... even voorstellen: Jaap & Jurie. Nieuw op Urk, altijd positief en zeer gul. Met name voor de Urker jeugd. Nintendo verdienen? Of een iPod, Xbox of Playstation? Dat kan met het Jaap & Jurie project. Het enige wat je ervoor moet doen is de speciale Jaap & Jurie-munten verdienen. Dat gaat heel simpel, want goede verlichting op je fiets of nuchter auto rijden, kan al muntjes opleveren. Niets geks dus.

Speerpunt van Jaap & Jurie is verkeer, insteek positief gedrag belonen. Voorbeeldje: Twee meisjes worden staande gehouden door de politie. Marietje  heeft de fietsverlichting prima in orde, Lummie niet. Voor Lummie is er een boete, maar Marietje krijgt een Jaap & Jurie munt. En dat muntje kan goud waard zijn, want bij inlevering in de Boshuiskamer in 't Jeugd maakt ze kans op een grote prijs, zoals een Nintendo of een Playstation. Marietje hoeft niet te wachten op de uitslag, want ze kan meteen zien wat haar prijs is.  

In eerste instantie deelt alleen de politie  Jaap & Jurie-munten uit, maar later doen ook de vrijwilligers van Bezorgd Urk mee, plus een peergroep van Jongeren Opvang Werk en Stichting Buurtwerk. Zij belonen niet alleen goed gedrag in het verkeer, maar ook in het uitgaansleven en daarbuiten. Iedere groep heeft zijn eigen afbeelding op de munten: een agentje voor de politie, een quad voor het JOW, een fiets voor Stichting Buurtwerk en een scooter voor Bezorgd Urk. In totaal zijn er 2500 Jaap & Jurie-munten in omloop.

Het project wordt aanstaande zaterdag gelanceerd, tijdens de politiedag op de haven. Kinderen met een correcte fiets  ontvangen de eerste Jaap & Jurie-muntjes.

Hyves
Het idee voor het Jaap & Jurie project ontstond in 2004 in de Werkgroep Gezond Gedrag en werd uiteindelijk uitgewerkt door ambulant jongerenwerkers Hans Mars en Pieter ten Napel. De gemeente Urk en de Provincie Flevoland subsidiëren het. Het project heeft inmiddels een eigen hyves (jaapenjurie.hyves.net), terwijl de  website onderweg is. Op die site is meer nieuws te lezen dan alleen verkeersregels, want hier wordt ook informatie geplaatst over zaken zoals alcohol en drugs.

De bedoeling is om volgend jaar het project uit te breiden. Dan komen er speciale Jaap & Jurie-caps, -shirts en -mokken, die voor een bepaald aantal munten te krijgen zijn. In principe is het project opgestart voor jongeren, maar volwassenen mogen ook meedoen.