Het Urkerland

Jaar cel voor brandstichting teststraat

Een 21-jarige Urker heeft een jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk gekregen voor de brand in de GGD-teststraat op 23 januari. De rechtbank acht bewezen dat de man samen met een 16-jarige een mondkapje in brand stak en er desinfecteringsmiddel overheen spoot.

 

Tegen de Urker was twee jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. De 16-jarige jongen kreeg dinsdag 180 dagen jeugddetentie waarvan 131 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur opgelegd. Beide verdachten moeten zich laten behandelen, aldus de rechtbank in Lelystad.

De 21-jarige Urker wees alleen de jongere verdachte als schuldige aan. Maar de 16-jarige heeft consequent verklaard dat hij samen met de andere man de brandstichting pleegde. De rechtbank gelooft de minderjarige verdachte, ook omdat hij zo zichzelf belastte.

De schade van de brand wordt geschat op 46.000 euro. Op 1 februari werd ook al een 21-jarige man uit Emmeloord aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brand in de teststraat. Het onderzoek in deze zaak loopt nog.