Het Urkerland

Kerstkrantpuzzelaars krijgen prijs aan huis

Het was een verrassing voor de winnaars die thuis waren woensdagmiddag. Door de coronamaatregelen was een gezamenlijke uitreiking niet mogelijk, en daarom kwam Ruben Romkes van de redactie langs om de prijzen persoonlijk te overhandigen.

Het was weer een hele opgave: het oplossen van de welbekende Kerstkrantpuzzels. Vooral de Urker Achternamen Cryptogram was weer een flinke kluif. Zo waren de achternamen Moes, Sieperda en Kelemen echte breinbrekers. En de laatste vereist een korte uitleg: kuh-lee-mun (claimen).

De winnaars van de Urker Achternamen Cryptogram zijn Riemda Romkes (op de foto), Leendert en Gea Baak, en Willy Romkes-Molenaar. De winnaars van de kruiswoordpuzzel zijn Aaltje Hakvoort, Lammy Visscher en Diny van Klaveren.

 

De oplossingen

Urker Achternamen Cryptogram: Horizontaal: 4. De grens tussen dagbehandeling en spoedeisende eerste hulp is kort gezegd een krant: Polinder; 5. Een soort van X-been: Ras; 6. Horen bij vaas: Moes; 8. Daar krijgt Mickey hoofdpijn van: Kater; 9. Kortaf bevel om de rollade te verdelen: Snijder; 10. Duitser in het witte stadje: Imthorn; 12. De verplichte bijdrage geeft andersom juist kans op een prijs: Tol; 13. Als je het zo zegt, dan wil je alles voor jezelf: Kelemen; 14. Staat er sinds de coronacrisis ook vaak thuis op: Kroon; 15. Chef: Kok; 18. Geniet maar, drink: Pul; 19. Is uit op vastbijters: Visser; 20. Doorkijker: Lens; 21. Kleverig duo: Zwaan; 22. Is Afrikaans een verward soort katholiek?: Moors; 23. Een paard dat voor een citroen is gekocht: Knol.Verticaal: 1. Wegwerker: Loosman; 2. Positieve Veluwenaar, die in het Spaans begint en in het Russisch eindigt: Sieperda; 3. De oproerpolitie van de statenbond: Meun; 7. Is met z'n gasten zo vertrouwd als met zichzelf: De Waard; 8. (Staat op) staatshoofd: Kroon; 9. Inspirator van droogduikers: Snoek; 11. Kan door Brabants hoofdstad opgeëist worden: Van den Bos; 12. Doktersplezier begint aan het eind: Terpstra; 13. Heeft een stroeve afdronk: Koelewijn; 16. Staat nooit in het middelpunt: Hoekman; 17. Bloeiende Vlam: Blom; 19. Onopgemerkte luisteraar: Vink.

Kruiswoordpuzzel'De kaarsjes die worden aangestoken maken de decemberdagen een stukje gezelliger'.