Nieuwe predikant van de Sionkerk Nieuwe predikant van de Sionkerk
0

Komst naar Urk begon met bijzonder beroep

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Dominee Van Belzen verbleef met zijn vrouw vanwege een preekbeurt in de pastorie van Genemuiden, toen op zaterdagavond een delegatie van zes Urker ambtsdragers op de stoep stond met een beroepsbrief. Zaterdag hoopt hij bevestigd te worden als predikant van de Sionkerk.

Het was een bijzondere gewaarwording, die avond in april. Het zestal uit Urk was nadat dominee Van Belzen tijdens een ledenvergadering was beroepen meteen naar Kampen gereden. Daar had consulent dominee Tanis de beroepingsbrief ondertekend, waarna het schrijven tien kilometer verderop persoonlijk werd overhandigd. ,,Maar daarna bleef het beroep twee weken liggen zoals ik het ontvangen had”, zegt de dominee. ,,Totdat ik op maandagmiddag 11 mei heel duidelijk van de Heere te geloven kreeg dat mijn werk in Veenendaal klaar was en dat ik naar Urk moest gaan.”

De 44-jarige predikant stond nog maar een kleine drie jaar in Veenendaal, zijn eerste gemeente. Daar was hij in 2006 naartoe gekomen, nadat hij zijn studie aan de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten had afgerond. Het gezin woonde toen nog in Arnemuiden. ,,We komen ook uit Zeeland. Zelf groeide ik op in Vlissingen en mijn vrouw komt uit Middelburg. In die plek zijn we na ons huwelijk eerst gaan wonen en we zijn er steeds verbonden geweest aan de Gereformeerde Gemeente van Middelburg-Zuid.”

Van Belzen werkte eerst op de salarisadministratie van Ziekenhuis Walcheren in Vlissingen. ,,Maar vanaf mijn twintigste gaf de Heere me werkzaamheden met het ambt van predikant. In 2001 riep de Heere mij en heeft Hij mij gezonden met de woorden 'Roep Zijn Naam aan en maak Zijn daden bekend onder de volken.'”

Urk is overzichtelijker
Zijn eerste gemeente telde rond de 2.100 leden. Een enorme gemeente dus, die elke zondag samenkwam in één groot kerkgebouw. ,,Urk is met zeshonderd leden veel kleiner en een stuk overzichtelijker. We zijn van plan om hier wel kennismakingsbezoeken af te leggen. In Veenendaal hebben we dat vanwege de grootte niet gedaan. Daar kon ik alleen bezoeken afleggen bij geboorte, trouwen, jubilea en ziekten.” Ook qua woonplaats verwacht dominee Van Belzen een verandering. ,,Veenendaal was stadser. Ik denk dat Urk meer lijkt op Arnemuiden.”

Dominee Van Belzen is predikant binnen de Gereformeerde Gemeenten. ,,Maar ik voel ook een sterke verbondenheid met bijvoorbeeld de Oud Gereformeerde Gemeenten en de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. We hebben dezelfde oorsprong. Waar mogelijk zal ik graag samenwerken met andere predikanten.”

Ook voor het gezin was de verhuizing ingrijpend. Nu Urk de thuisbasis is, kunnen twee van de drie kinderen alleen nog in de weekeinden thuis wonen. Oudste zoon Lennart (21) werkt bij de Gereformeerde Bijbelstichting in Leerdam. Martijn (20) is bijna klaar met zijn opleiding verpleegkunde en werkt in het ziekenhuis van Tiel. Dochter Elselien (19) is net klaar met de opleiding Verzorgende IG. Martijn en Elselien proberen een baan in de buurt van Urk te vinden.

De bevestiging van dominee J. van Belzen vindt D.V. zaterdag 4 juli plaats, 's ochtends in de Jachin Boazkerk van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland. Voorganger is dan dominee A. Schot van Nunspeet. 's Middags om drie uur doet dominee Van Belzen intrede.