Het Urkerland
De UK 114 ligt in de haven, voor de oude Boet.
0

Kotter gekocht voor één euro

De UK 114 ligt in de haven, voor de oude Boet. Een spannende happening stond Stichting Urker Botter (SUB) donderdagavond te wachten. Blij waren Jan Vink, Meindert Hakvoort en Henk de Vries, toen na een jaar van voorbereidingen de officiële overdracht van de UK 114 realiteit werd. Als afvaardiging van SUB gingen zij daarvoor richting de Prinsengracht in Amsterdam.

De UK 114 is voor het symbolische bedrag van één euro gekocht door SUB. Wel komen de successie rechten voor rekening van SUB. De heer Hoeksma, van notariskantoor Steenhuis, die zich verdiept had in de overname, was van de partij voor het formele gedeelte. Samen met de heer Willeboordse, de vertegenwoordiger van de Familie Nijgh, werden de overdrachtspapieren getekend. De Nijghs, de vorige eigenaren, zijn familie van Lennart Nijgh, de bekende tekstschrijver van Boudewijn de Groot. In 1969 kocht de liedjesschrijver het schip van de familie Woord (Bruintje).
Vele jaren voer de bekende liedjesschrijver met de UK 114 en ook werd de Urker haven meerdere keren aangedaan. Lennard hield van Urk. Het was dan ook geen verrassing dat hij graag wilde dat de Jonge Jacob, zo heet de boot, weer in Urker handen zou komen. De familie zocht zodoende contact met SUB. Die stonden niet onwillig tegenover overname.

Hopen op vrijstelling
"Vanuit historisch oogpunt gezien, is de UK 114 een verrijking voor de Urker haven. We hopen dat de gemeente Urk het ook zo ziet, en ons vrijstelt van havengelden'', zegt voorzitter Henk de Vries. Wat de stichting nu te doen staat, is de Jonge Jacob weer vaarklaar maken. "Daarvoor kunnen we alle hulp gebruiken. Intussen hebben zich al verschillende vrijwilligers aangemeld.''
Zij zullen onder leiding van Jacob -Bruintje- Woord aanstaande zomer een aantal tochten maken. Ook meehelpen? Dat kan. Ga gewoon langs bij de UK 114. "Er is altijd wel iemand aan boord. Die geeft dan de nodige instructies.''
Iedereen die verder de SUB financieel wil steunen, kan een gift overmaken op SNS-rekeningnummer 97.79.24.122, onder vermelding van UK 114. Ook bruikbare spullen, zoals kleine houten bordjes, of een klein kettingnet van ongeveer 150 tot 175 pk, heet de stichting van harte welkom. Hiervoor kan gebeld worden met de stichting, telefoon 06-22424025, of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..