Het Urkerland

Leuster met ‘Klapskoel’ op dvd

De Urker band Leuster heeft meegewerkt aan een streektaal-dvd. Elf muzikanten en bands uit Overijssel en Urk verleenden hieraan hun medewerking. ,,Omdat Urk vroeger bij Overijssel hoorde, mochten wij ook meedoen. We zijn namelijk de enige dialectmuziekgroep in onze omgeving’’, vertelt Fokke Hoekstra. Op vrijdag 3 maart wordt de dvd ‘Uutspreken’ gepresenteerd in Muziekcentrum Hedon in Zwolle.

Op de beeld- en geluidsdrager is het lied ‘Klapskoel’ te beluisteren en te zien. ,,We hebben het lied opnieuw opgenomen, met een andere bezetting qua muziekinstrumenten. In de clip staan we in een poppenkast, als marionetten aan touwtjes’’, illustreert Hoekstra alvast.
Initiatiefnemer van het project is het Streektaalinstituut IJsselacademie uit Kampen. De opnames vonden plaats in de geluidsstudio Xplosief, terwijl de opname van de beelden in handen lag van professionele filmmakers. Achtergrondinformatie en inleidende teksten worden gesproken door dialectschrijfster Frouk Alice Weijs uit Sint Jansklooster. Verder is de schijf voorzien van een taalspel en allerlei ‘weetjes’ over streektalen, dialecten en de ontwikkeling ervan.

Presentatie bijwonen
De deelnemende bands en muzikanten brengen tijdens de presentatie om beurten hun nummer ten gehore. Willem de Vries, Hans Crebas en Fokke Hoekstra van Leuster zijn er helemaal klaar voor. Belangstellenden zijn uiteraard van harte uitgenodigd om het gevarieerde optreden bij te wonen. De presentatie begint om half negen. Toegangskaarten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar bij de VVV in Zwolle, muziekwinkel Plato in Zwolle, via www.hedon.nl of aan de zaal. Na afloop krijgen bezoekers een dvd.