Het Urkerland

Presentatie dubbeldikke Urcker Kroniek

Hoe werd Urk, een op het oog onbeduidende keileembult in de Zuiderzee, gered van de ondergang?

Die vraag staat centraal op de dag van de Urker geschiedenis op zaterdag 9 oktober. Naast een aantal lezingen en een historische wandeling, wordt de dubbeldikke Kroniek ‘Het behoud van Urk’ gepresenteerd.

 

'Den raet heeft burgemeesteren geauthoriseert het ylant Urck en Emmeloord, gelegen in de Zuyderzee, te coopen'. Met dit besluit werd de stad Amsterdam in 1660 eigenaar van Urk. Niet zonder eigenbelang, want Urk was uiterst belangrijk voor de navigatie op de gevaarlijke Zuiderzee. Het eiland was met een gemiddelde landafslag van twee meter per jaar gedoemd ten onder te gaan; de koop betekende de redding van Urk. Hoe precies? Op die vraag geven vier sprekers zaterdag 9 oktober antwoord. 

 

Stichting Erfgoed Urk / Urker Uitgaven organiseert een lezingenserie in Museum het Oude Raadhuis en Cultuur-eus Tromp de Vries. De organisatoren sluiten aan bij de officiële opening van het ‘Rondje Eiland Urk’. ’s Middags is er een historische wandeling langs bijzondere locaties.

 

Het behoud van Urk

Tijdens het ochtendprogramma wordt de nieuwe Urcker Kroniek ‘Het behoud van Urk’, geschreven door Lub Post, uitgereikt. Alle deelnemers ontvangen een gratis exemplaar van deze dubbeldikke uitgave. Post beschrijft de strijd om het behoud van Urk als een langdurig, geldverslindend en uitdagend project. Zonder de Pilotage en de Stad Amsterdam, en later het Rijk, zou slechts de achternaam Van Urk nog herinneren aan een eilandje dat ooit verzwolgen werd door de Zuiderzee.

 

Zeewering, rede tot haven en mysterieuze timmerschuur

Ook Tiemen Roos komt op de Dag van de Urker geschiedenis aan het woord. Hij wist in 2003 de stenen zeewering uit 1662 met een actie te redden en geeft een lezing over de historie van de stenen beschoeiing. Roelof Tiede Oost, adviseur bij Bond Heemschut, vertelt over de ontwikkeling van rede tot haven. Kunstenaar en amateurarcheoloog Henk Kapitein duikt in de mysterieuze geschiedenis van timmerschuur Hagedoorn.

’s Middags is er een historische wandeling langs timmerschuur Hagedoorn, Ut Kunstige Vissers Ussien en Galerie Plein 1890, waar bijzondere activiteiten plaatsvinden. 

 

Deelname aan het ochtendprogramma kost 10 euro. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het middagprogramma is gratis en vrij toegankelijk.