Het Urkerland

Prinses Laurentien opnieuw in gesprek met jongeren

Prinses Laurentien kwam deze week op Urk, om opnieuw het gesprek aan te gaan met Urker scholieren.

Tien scholieren van het Pieter Zandt en Berechja college, twee politieagenten, twee docenten en wethouder Freek Brouwer gingen met elkaar de dialoog aan. Om vragen te stellen, goed te luisteren en elkaar beter te begrijpen.

 

Vorige week ging Laurentien digitaal met de jongeren in gesprek. Die gesprekken stonden in het teken van de ‘Week van de dialoog’, een initiatief van VNG. Daarvoor was de Number 5 Foundation (opgericht door prinses Laurentien) gevraagd om mee te werken aan het stappenplan voor jongerenparticipatie. En prinses Laurentien heeft bestuurders en beleidsmakers klaargestoomd om op een open, kwalitatieve en niet-vrijblijvende manier met jongeren in gesprek te gaan.

 

Het beeld van de politie

Jeugdagente Diana Buiting en politiechef Rob Vogels waren benieuwd naar het beeld van de politie onder scholieren, als handhavers van de coronaregels. In het bijzonder vroegen ze naar hoe de jongeren veiligheid ervaren op het eigen dorp. Een scholier reageerde daarop dat hij filmpjes had gezien waarin de politie hard optreedt tegen jongeren tijdens de rellen. ,,Dan krijg je automatisch een slecht beeld van de politie. Je ziet het nooit vanuit het perspectief van de politieagent.”

 

Dilemma

Ook dilemma van de politie kwam ter sprake. Het dilemma van niet te zichtbaar willen zijn en zo lang mogelijk niet ingrijpen, en anderzijds het effect van de rode lap als er ongeregeldheden dreigen te ontstaan. Een scholier: ,,Als de politie er niet heen gaat, dan slopen ze alles. Als ze wel komen, dan worden ze opgefokt.” En, “Door de verveling is het extra leuk als er iets gebeurt, om erheen te gaan.” De jongeren geven aan dat de politie zich moet realiseren dat ze nu gezien worden als het gezicht van de coronamaatregelen. Dat iedereen nu meer prikkelbaar is, heeft invloed op de manier waarop er naar de politie wordt gekeken. De jongeren adviseren de politie om hier meer rekening mee te houden.

 

 

Blijven communiceren

Gemeente Urk voert continu dialoogsessies met verschillende groepen in de Urker samenleving. De sessies met de jongeren onder leiding van prinses Laurentien sluiten daar naadloos op aan en leren om de dialoog verder te verbeteren en ontwikkelen. Hier gaat de gemeente mee door en hierin zal verbinding blijven met de prinses. Wethouder Freek Brouwer: “Dat deze jongeren open en eerlijk hun mening geven vind ik stoer. We missen allemaal de afwisseling. Het is goed om daar met elkaar over in gesprek te blijven.”