Het Urkerland
foto Pieter Oost foto Pieter Oost
0

Ravage na ontploffing in Wijk 5

foto Pieter Oost
Een ontploffing op Wijk 5-89a heeft woensdagochtend voor een enorme ravage gezorgd. Het huis stortte in en woningen in de buurt liepen grote materiële schade op. Drie mensen raakten lichtgewond.

De ontploffing deed zich voor rond kwart voor twaalf. Door de drukgolf werden twee werklieden in de naast de woning gelegen Reepsteeg tegen de grond geblazen. Ze liepen daarbij verwondingen op die gezien de omstandigheden erg meevielen. De gewonden werden opgevangen in de slagerij van Cretier. Ook een passerende fietsster raakte lichtgewond.

In de woning waren op het moment van de explosie geen mensen aanwezig. Het pand is eigendom van de familie Ten Napel, die in de woning ervoor wonen: de 'Albino'. De huurders zijn drie Polen, die voor Piet Brouwer aan de slag waren op de Deo Volente in de Urker haven.

Van Wijk 5-89a restte na de klap weinig meer dan een puinhoop. De gemeente kondigde woensdagmiddag al aan dat het huis na onderzoek door de Technische Recherche (TR) wordt afgebroken. Ook woningen in de ruime omtrek werden beschadigd. Brandweercommandant Klaas Ras: ,,Het gaat om een cirkel met een diameter van zo'n 180 meter. Daar zijn ramen gesprongen, dakpannen van de daken gevallen en scheuren in muren ontstaan.”

Met name de woningen van de familie Ten Napel, Van Slooten en Van Urk liepen forse schade op. Onderzoek van de dienst bouw- en woningtoezicht moet uitwijzen hoe groot de schade precies is en of de huizen zonder gevaar bewoond kunnen worden.

Ras vermoedt dat de explosie is veroorzaakt doordat bij werkzaamheden de gas-toevoer naar de woning is los getrild en dat er daarna gas in de woning is gelopen. ,,Een kleine vonk is dan genoeg om de zaak de lucht in te laten gaan.” Het onderzoek van de TR moet definitief uitsluitsel geven over de oorzaak.

Behalve politieagenten, brandweerlieden en ambulancemedewerkers kwam woensdag ook personeel van de gemeente snel in actie. Bij alle huizen in de buurt werd de schade opgenomen. Verder werd een informatielijn geopend en was er vanochtend een bijeenkomst voor buurtbewoners. Die konden daar ook spreken met mensen van Slachtofferhulp.

De eerste foto's na de explosie:

Explosie