Het Urkerland
Rein Bakker toegelaten tot studie voor predikant Rein Bakker toegelaten tot studie voor predikant
0

Rein Bakker toegelaten tot studie voor predikant

Rein Bakker, Waaiershoek 7, is toegelaten tot de studie voor predikant binnen de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland. De 47-jarige visserman verscheen maandag in Barneveld voor de commissie van onderzoek. Die besliste positief.

Toelatingen van studenten zijn betrekkelijk zeldzaam binnen het kerkverband. De 56 gemeenten, met in totaal zo’n 18.000 leden, worden momenteel bediend door vijf predikanten, waarvan dominee T. Klok van de plaatselijke Jachin-Boazkerk er één is. Verder zijn er twee lerend-ouderlingen en een proponent actief. Net als die acht voorgangers, zal Bakker binnenkort diensten mogen leiden. Zijn eerste preekbeurt vindt plaats na de vergadering van de classis, in maart.

De oud gereformeerden kennen geen theologische universiteit. De opleiding van studenten vindt plaats door predikanten. Besloten is dat Rein Bakker zijn onderwijs zal ontvangen van dominee A. Kort van Krimpen aan den IJssel en van dominee H. Molendijk van Grafhorst.

Het is voor de eerste keer dat een lid uit Urk, een van de grootste gemeenten binnen dit kerkverband, wordt toegelaten als student. In het verleden verschenen wel vaker plaatsgenoten voor kerkenraad en commissie, maar zij werden niet toegelaten.

Bakker, een jongere broer van pastor Piet Bakker van Volle Evangelie Gemeente Morgenster, is binnen de Jachin-Boazkerk jarenlang actief geweest als zondagsschoolmeester. Hij maakte echter nooit deel uit van de kerkenraad. Voordat hij maandag voor de commissie van onderzoek verscheen, had de plaatselijke kerkenraad hem attest verleend. In Barneveld vertelde Bakker over zijn staat, roeping en zending. Ook hield hij een proefpreek. Nu hij toegelaten is, zal hij eerst een jaar als proponent voorgaan. Na dat jaar wordt er gestemd binnen de classis en kan hij, na een positief besluit, nog twee jaar verder gaan als lerend-ouderling. Daarna zou Bakker beroepbaar gesteld kunnen worden.